вівторок, 27 травня 2008 14:32

Археолог запевняє, що знайшов гробницю Клеопатри і збирається відшукати її коханця

Археолог запевняє, що знайшов гробницю Клеопатри і збирається відшукати її коханця
Ексцентричний археолог Захі Хавасс, відомий у всьому світі, - його знають за капелюхом у стилі Індіани Джонса, яку він постійно носить, - вважає, що відшукав місце поховання Клеопатри.

Хавассу 60 років. Він очолює державне відомство Єгипту - Вищу раду зі старовини. Зараз Хавасс, якому допомагають 12 археологів і 70 робочих, почав пошуки входу в гробницю, повідомляє The Sanday Times.

Два тижні тому він зробив масштабне відкриття і тепер сподівається відшукати і коханця Клеопатри, римського воєначальника Марка Антонія. Як передбачається, пару поховали разом на території храму Осіріса, відомого під назвою Taposiris Magna, в 28 милях на захід від Александрії.

Хавасс виявив під храмом тунель завдовжки в 400 футів, де містяться вказівки на те, що красуня-цариця, можливо, покоїться під товщею землі саме тут. "Ми знайшли тунелі зі статуями Клеопатри і багато монет, на яких викарбувано її портрет, - в типовому храмі таке не побачиш", - пояснив він, передає InoPressa.

Два тижні тому експедиція Хавасса виявила бюст Марка Антонія - римського генерала, який став коханцем Клеопатри і нажив з нею трьох дітей до того, як прагнення створити імперію з центром в Єгипті спричинило за собою їх конфлікт з Римом. Марк Антоній і Клеопатра наклали на себе руки - він скористався власним мечем, а вона, за легендою, притиснула до грудей отруйного аспіда - після того, як Октавіан розгромив їх війська в битві при Акціумі в 31 р. до н.е. "Ми виходимо з гіпотези, що тут поховані і Клеопатра, і Марк Антоній", - сказав Хавасс.

Цей археолог, якого в Британії знають в основному як людину, яка вимагає повернути Розеттський камінь з Британського музею (а також за рекламою виставки скарбів Тутанхамона в лондонському культурно-розважальному комплексі O2), вважає, що цей храм зважаючи на його розташування був ідеальним притулком для Клеопатри, яка ховалася від армії Октавіана.

Зараз розкопки припинено на період літньої спеки. Коли в листопаді вони поновляться, Хавасс скористається радаром для пошуку потайних підземних камер.

Життя і смерть цариці навіки відображені для нащадків в п"єсі Шекспіра "Антоній і Клеопатра" і голлівудському фільмі "Клеопатра" з Елізабет Тейлор і Вічардом Бертоном (які, до речі, на зйомках закохалися один в одного), але місцезнаходження її гробниці залишається загадкою.

Якщо Хавасс правий, то йому, можливо, вдасться зробити найбільше археологічне відкриття на території Єгипту з тих пір, як в 1922 році британський археолог Говард Картер знайшов гробницю Тутанхамона.

Джон Бейнс, професор єгиптології з Оксфордського університету, застеріг, що пошуки царських гробниць часто виявляються "безнадійною" ідеєю. Він також виразив сумніви, що Антонія поховали поряд з його коханою. "Навряд чи у Марка Антонія була могила, яку можливо відшукати, оскільки до часу своєї смерті він перейшов у статус ворога", - пояснив Бейнс.

Хавасс, проте, наполягає на своєму. "Така наша теорія. Можливо, інші з нею не згодні, але ми проводимо розкопки, щоб перевірити, чи вдасться нам її довести", - сказав він, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Археолог запевняє, що знайшов гробницю Клеопатри і збирається відшукати її коханця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі