четвер, 17 січня 2008 08:23

Японський чиновник зізнався в отриманні мільйона йєн від російського посольства

Близько мільйона йєн (приблизно 10 тисяч доларів) отримав від співробітників російського посольства в Японії чиновник, що імовірно шпигував на користь Росії, передає в четвер РИА Новости з посиланням на представника Головного поліцейського управління країни.

Про те, що 52-річного співробітника Інформаційного відділу канцелярії прем"єр-міністра Японії затримали за передачу матеріалів, що містять секретну інформацію, стало відомо в середу.

Обшуки на робочому місці чиновника та в нього вдома були проведені ще в кінці 2007 року. Як стверджують у поліції, на допитах підозрюваний в шпигунстві признався, що "ще десять років тому почав контактувати з росіянами", а близько двох років тому познайомився з 38-річним другим секретарем посольства, "з яким неодноразово бував в різних барах і ресторанах". Ця людина вже залишила Японію.

"Я передавав матеріали і брав гроші", - заявив затриманий поліції. За їхніми даними, передані співробітникам російського посольства відомості не мали відношення до оборони країни, а містили інформацію про зміни громадської думки в Японії і про реакцію на внутрішньополітичні події з боку зарубіжних держав, а також деякі рекомендації відділу для кабінету міністрів. Всі матеріали були надані в роздрукованому вигляді.

У зв"язку із затриманням можливого шпигуна ввечері в середу завідувач консульським відділом посольства РФ в Токіо Олег Рябов був запрошений в японське МЗС. Дипломата повідомили, що, якщо факт передачі відомостей підтвердиться, російській стороні буде заявлений "рішучий протест". МЗС Японії закликало посольство РФ до співпраці. У свою чергу російський представник запевнив японську сторону, що керівництво посольства "в можливо короткий термін проаналізує ситуацію, що склалася, і дасть відповідь".

Коментуючи "шпигунський скандал", прес-аташе посольства Росії Сергій Ясенєв заявив, що він може бути спробою зірвати позитивні процеси в російський-японських відносинах і його поява викликає "жаль і подив".
Зараз ви читаєте новину «Японський чиновник зізнався в отриманні мільйона йєн від російського посольства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі