середа, 16 січня 2008 09:01

Японські китобої взяли в заручники двох екологів організації "Морські овечки"

Представники екологічної організації "Морські овечки" - 28-річний австралієць Бенджамин Поттс і 35-річний британець Джейл Лейн були взяті в заручники командою японського китобійного судна Yushin Maru 2.

За словами капітана судна "зелених" "Стів Ірвін" Пола Уотсона, парламентери відправилися до китобоїв, щоб останні письмово відмовилися від свого вбивчого промислу.

Тим часом японська сторона влаштувала своїм гостям досить прохолодний прийом. Не встигли борці за збереження природи ступити на борт, як були схоплені, зв"язані мотузками і до пояса занурені в холодні антарктичні води.

"На цьому знущання з наших людей не закінчилися, їх в мокрому одязі прив"язали до радарних щогл і узяли в заручники, - відзначив Уотсон. - Ми були шоковані поведінкою японських промисловиків і не припускали, що вони здатні до таких жорстокостей".

Тим часом, за даними японської сторони, Бенджамин Поттс і Джейл Лейн без дозволу піднялися на борт китобійного судна і були схоплені командою. Перед цим двоє активістів кидали на палубу китобою пляшки з пахущою згірклою олією. Японці запевняють також, що активісти "овечок" намагалися блокувати тросами гвинти судна.

Інцидент відбувся в морській економічній зоні австралійської антарктичної території, в 4,5 км від південноафриканського міста Кейптаун. Визволянням Поттса і Лейна зайнялася Австралійська федеральна поліція. Проте після декількох годин керівники екологічної організації ухвалили рішення про визволення своїх представників власними силами. Як заявив Пол Уотсон, не зважаючи на те, що власті Японії наказали звільнити двох активістів, ніяких офіційних повідомлень із цього приводу організація не отримувала.

"Дійсно, "Морські овечки" мають славу агресивно настроєних активістів, - підкреслив Уотсон. - Проте ми не несемо насильства, ми ніколи нікого не поранили, але й не боїмося активних дій".

Тим часом міністр закордонних справ Австралії Стівен Сміт сказав, що японські власті віддали розпорядження повернути Поттса і Лейна на борт "Стіва Ірвіна". "За моїми відомостями, передача людей ще не відбулася, проте я закликаю сторони зберігати витримку і спокій і щонайшвидше вичерпати інцидент", - відзначив глава МЗС.

Організація "Морські овечки" відома своєю украй радикальною позицією. Минулого року вона неодноразово заявляла, що таранитиме японських китобоїв. У результаті небезпечних маневрів її судно навіть зіткнулося з флагманом японської флотилії, постраждали двоє моряків.

У світі з 1986 року діє мораторій на відстріл китів. Проте Японія продовжує на них полювання в обмежених масштабах, посилаючись на те, що це необхідно для наукових цілей - наприклад, для вивчення шляхів міграції океанських ссавців, їх раціону і т.ін. У нинішньому році японці мають намір добути близько 1000 китів у водах Антарктики. NEWSru.com.
Зараз ви читаєте новину «Японські китобої взяли в заручники двох екологів організації "Морські овечки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі