субота, 09 лютого 2008 11:36

Японія звинуватила ВПС РФ в порушенні свого повітряного простору

Японія звинуватила ВПС РФ в порушенні свого повітряного простору
Російський бомбардувальник вранці в суботу на три хвилини залетів в японський повітряний простір в районі південної частини островів Ідзу, повідомляє Бі-бі-сі з посиланням на Міністерство оборони Японії.

На його перехоплення з військово-повітряних баз Хякурі та Хамамацу було піднято 24 японських винищувачі F-15 і літаки раннього виявлення і наведення АВАКС.

Як стверджують японські військові, інцидент трапився близько 07:30 за місцевим часом (22:30 8 лютого за Грінвичем).

За інформацією Міноборони Японії, російський бомбардувальник летів на південь - від Охотського моря у бік Тихого океану. В районі північної частини острівної гряди Оґасавара він змінив курс і порушив повітряний кордон над скелями Софу-іва в південній частині островів Ідзу, після чого розвернувся і, ймовірно, тим само маршрутом через Охотське море повернувся до Росії.

У зв"язку з повітряним інцидентом МЗС Японії передав російському посольству в Токіо ноту протесту.

"Факт такого звернення з боку Японії був", - підтвердив ИТАР-ТАСС співробітник посольства.

"Ми розбиратимемося і вирішуватимемо, як реагувати на це. Зрозуміло, ми зобов"язані доповісти про це /зміст ноти/ до Москви", - додав дипломат.

Голова служби інформації і суспільних зв"язків ВПС Росії полковник Олександр Дробишевський відхилив японські претензії як необґрунтовані.

"Літаки Військово-повітряних сил виконували завдання за призначенням. Повітряний простір Японії не порушували. Польоти літаків стратегічної авіації проходили за планом, і виконувалися в строгій відповідності з міжнародними правилами використання повітряного простору над нейтральними водами, не порушуючи кордонів інших держав", - заявив він в Москві.

У штабі Далекосхідного об"єднання ВПС і ППО в Хабаровську "Інтерфаксу" повідомили, що на вихідні дні польотів авіації об"єднання взагалі не планувалося.

Стратегічні бомбардувальники, один із яких згадувався японською стороною у зв"язку з інцидентом, входять до складу 37-ої повітряної армії верховного головнокомандування (дальня авіація).

Торік у серпні російська стратегічна авіація поновила польоти над Тихим і Атлантичним океанами, які не проводилися з 1992 року, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Японія звинуватила ВПС РФ в порушенні свого повітряного простору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі