четвер, 11 листопада 2010 18:22

Януковича шокувала екологія Калуського району (ФОТО)
7

Президент України Віктор Янукович називає вкрай незадовільним стан забезпечення екологічної безпеки в Калуському районі Івано-Франківської області.

"Домбровський кар'єр перебуває в дуже поганому стані, і підрядник не виконує свої зобов'язання. Кошти, які виділені, 25 млн грн, він (підрядник. -ред.) не освоює", - сказав президент України під час церемонії відкриття нового виробництва на підприємстві "Карпатнафтохім" в Калуші в четвер.

Янукович запевнив, що у випадку, якщо підрядник не надасть гарантій щодо освоєння коштів до кінця цього року, то він буде змінений. За словами президента, під час робочої поїздки до Івано-Франківської області він сам обговорить цю тему з підрядником.

Глава держави також підкреслив, що, той стан справ, який спостерігався в області в останні п'ять років, неприпустимий.

"14,5 млн грн було освоєно всього коштів на ліквідацію екологічного лиха в цьому регіоні", - сказав він.

Янукович зазначив, що березневе рішення уряду про виділення 398 млн грн на забезпечення екологічної безпеки в цьому регіоні буде виконано.

"І ми наведемо тут порядок, ми зробимо все, щоб люди мали можливість жити на безпечній землі. Це обов'язок держави", - підсумував президент.

Фінансова енергокорпорація планувала у вересні завершити будівництво росолопроводу від хвостосховища № 2 Калуш-Голинського родовища калійних солей до Домбровського кар'єру калійних руд.

Будівництво росолопроводу - перший етап з консервації Домбровського кар'єру, тому що на сьогоднішній день існує загроза прориву хвостосховища № 2.

Крім того, в Калуші розташований полігон небезпечних відходів, де зберігається 11,4 тис. тонн гексахлорбензолу.

Гексахлорбензол належить до категорії стійких органічних забруднювачів, що мають токсичні властивості, погано розпадаються в природних умовах, характеризуються біоакумуляцією і є об'єктом транскордонного перенесення повітрям, водою й мігруювальними видами тварин.

Державне підприємство "Національний центр поводження з небезпечними відходами" до кінця 2010 року планує зібрати близько 8,5 тис. тонн гексахлорбензолу (близько 80% накопичених на полігоні відходів). Відходи гексахлорбензолу будуть утилізовані на спеціалізованому підприємстві Великобританії компанії Tradebe.

У червні поточного року Калуш і села Кропивник і Сівка-Калуська, які розташовані біля "Калійного заводу" ВАТ "Оріана", були визначені зоною надзвичайної екологічної ситуації.

Інтерфакс

Зараз ви читаєте новину «Януковича шокувала екологія Калуського району (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі