четвер, 16 серпня 2018 20:23

"Антикорупційне законодавство дасть результат у 2020 році" - експерт

"Антикорупційне законодавство дасть результат у 2020 році" - експерт
Віктор Таран: головне, що треба зараз робити - це не дати анулювати те антикорупційне законодавство, яке ми напрацювали. Фото: Перший

Боротьба з корупцією в Румунії полягає не в окремій особі. Вони створили інституцію - Національний антикорупційний директорат - і він дієвий. Результати роботи нашого НАБУ ми побачимо через кілька років.

Про це в коментарі для Gazeta.ua сказав експерт з міжнародних відносин Віктор Таран.

"Протести у Румунії зараз відбувається саме під гаслом протидії корупції. Люди тисячами виходять на вулиці. Отже суспільний запит є. В такому випадку антикорупційна діяльність не може припинитися. Це обурить румунський народ. Тиск суспільства на владу буде продовжуватися", - говорить він.

В Україні так само є чудове антикорупційне законодавство, вважає експерт.

"За останні чотири роки ми прийняли близько десяти законів, що мають протидіяти корупції. Вони добре прописані, але їх не виконують. Проблема з імплементацією реформ такого роду - це нормально для країн з перехідною демократією. Ми намагаємось створити нову систему. Залишки старої все ще залишились. Вони між собою конкурують. Це ситуація не тільки України. В Румунії так само. Процес боротьби між старими політиками, які намагаються узурпувати владу і демократичними інституціями показує, що демократія у нас існує. Суспільство активне, хоче контролювати владу. Саме це і є цементом для побудови якісної держави. І ми це маємо", - пояснює Віктор Таран.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Поняття держави буде, як релігія - необов'язковим" - футуролог

Він акцентує, на тому, що антикорупційне законодавство у Румунії почало працювати через сім років після його прийняття. Треба час, аби створити законодавчу базу, набрати людей, напрацювати практику.

"Перші українські антикорупційні закони прийняли в 2014 році. Нам треба почекати ще кілька років, аби реально отримати результат. У 2020 році ми вже будемо бачити, чого досягли наші органи. Це нормально. До цього треба бути готовими. Західні партнери неодноразово наголошували на тому, що Україна впроваджує реформи набагато швидше, ніж це робили інші західні країни. Тільки дурник не бачить змін на краще.

Головне, що треба зараз робити - це не дати анулювати те антикорупційне законодавство, яке ми напрацювали. Зараз багато хто з політиків говорить про те, що воно не діє і пропонують анулювати все. Такі маніпуляції і є найбільшою загрозою для антикорупційної реформи. Цього категорично не можна робити. Ми рухаємось правильним шляхом. Нам просто треба час", - додав міжнародник.

З п'ятниці у Румунії тривають антикорупційні протести з вимогою відставки уряду. В країні акції протесту проводяться регулярно відтоді, як на початку 2017 року до влади прийшли соціал-демократи.

Керівна "Соціал-демократична партія" провела через парламент зміни до кримінального кодексу. Вони пом'якшують покарання за посадові злочини. Пізніше, президент Румунії Клаус Йоганніс звільнив з посади головного прокурора Національного антикорупційного директорату Лауру Кодруцу Ковеши.

Зараз ви читаєте новину «"Антикорупційне законодавство дасть результат у 2020 році" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі