вівторок, 01 квітня 2008 09:59

Антиісламський фільм "Фітна" заборонено в Індонезії

Президент Індонезії Сусило Бамбанг Юдхойоно заборонив показ у країні антиісламського фільму "Фітна" ультраправого голландського політика Херта Вілдерса, а також вимагає в індонезійських інтернет-провайдерів закрити доступ до нього в мережі.

Як наголошується в заяві на офіційному сайті голови держави і уряду, розміщений в інтернеті фільм голови ультраправої нідерландської Партії за свободу загрожує миру і спокою у відносинах між різними релігійними громадами в багатонаціональній Індонезії.

Юдхойоно також звернувся до уряду і парламенту Нідерландів і міжнародних ЗМІ із закликом припинити показ "Фітни" і висловив надію, що індонезійські інтернет-провайдери закриють до нього доступ у межах самої країни.

Голова індонезійської держави також висловив вдячність уряду і парламенту Нідерландів за зусилля, що вже робляться в цьому напрямі.

На закінчення Юдхойоно закликав жителів найбільш багатонаселеної мусульманської країни світу уникати насильства в ході протестів, "оскільки іслам та інші релігії не допускають цього".

Тим часом, декілька десятків членів екстремістської ісламської організації "Хізб ут-Тахрір" провели в минулий понеділок демонстрацію протесту у заздалегідь узятому під посилену охорону посольства Нідерландів у Джакарті. В цілому, вона пройшла достатньо мирно, проте деякі учасники акції закидали на територію представництва яйця і пластикові бутлі з водою.

Міністр закордонних справ сусідньої Малайзії Раїс Ятім вважає, що "Фітна" демонструє грубу зневагу і неповагу до ісламу.

"Якщо його (Вілдерса) метою було заробити політичні очки в своїй країні, то він явно зробив велику помилку, - сказав міністр. - Він повинен понести повну відповідальність за випуск фільму і наслідки своїх дій".

Малайзія чекає від уряду Нідерландів вживання відповідних заходів, уклав він.

У свою чергу колишній прем"єр-міністр сусідньої Малайзії Махатхир Мохамад, що має величезний авторитет у всій Азії, закликав 1,5 мільярда мусульман світу бойкотувати голландські товари.

"Якщо мусульмани об"єднаються, вжити заходи буде легко", - сказав він.

Фільм "Фітна", який триває 17 хвилин, демонструє, зокрема, документальні кадри терористичних актів, здійснених у вересні 2001 року в Нью-Йорку. У ньому періодично арабською звучать співучі цитати з Корану з письмовим перекладом англійською і голландською мовами. У цих вирваних з контексту цитатах, точність перекладу яких ніхто не перевіряв, містяться заклики "спалювати у вогні "невірних", "відрубувати їм голови".

У частині фільму, присвяченій розповсюдженню ісламу в Нідерландах, Вілдерс наводить дані про зростання кількості мусульман у країні і в Європі, а також показує демонстрації протесту після вбивства голландського режисера Тео ван Гога.

Режисер, що зняв суперечливий фільм про ісламську культуру, загинув від рук ісламського екстреміста.

Одночасно демонструються виступи лідерів екстремістських організацій, що закликають вбивати євреїв та інших "невірних" і таких, що заявляють, що іслам має панувати у всьому світі.

Херт Вілдерс закликає зупинити релігію, метою якої, на його думку, є світове панування і руйнування основ західної цивілізації. "У 1945 році Європа відбилася від атак нацизму. У 1989 році в Європі перемогли комунізм. Настав час боротьби з ісламською ідеологією", - мовиться в титрах фільму.

Вихід фільму спровокував хвилю обурення в мусульманському світі. Лідери низки ісламських країн закликали західні держави і ООН виробити законодавчу базу, щоб запобігати подібним інцидентам в майбутньому.

У свою чергу, Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун виступив з різким засудженням фільму, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Антиісламський фільм "Фітна" заборонено в Індонезії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі