четвер, 21 лютого 2008 12:11

Ангела Меркель погрозила Ліхтенштейну євроізоляцією

 Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що князівство Ліхтенштейн може зіткнутися з європейською ізоляцією, якщо не проведе реформу банківської системи, направлену на виключення ряду документів з відомостей, які складають банківську таємницю.

Заява Меркель послідувала після двосторонніх переговорів з прем"єр-міністром князівства Отмаром Хаслером. На них керівники двох країн повинні були обговорити питання, пов"язані з податковим скандалом, у результаті якого Ліхтенштейн вже звинуватив Німеччину у порушенні суверенітету князівства.

Нагадаємо, що німецькі спецслужби зізналися у тому, що сплатили отримання бази даних клієнтів ліхтенштейнського банку LGT, які складають банківську таємницю. Серед клієнтів кредитної організації опинилися багато спроможних німців, що уникають за допомогою рахунків у Ліхтенштейні високих податків в Германії. Кронпринц князівства Алоїс назвав заходи спецслужб драконівськими.

Тим часом, у  Германії почалися розслідування проти більше тисячі бізнесменів. Всі вони звинувачуються у тому, що створювали у Ліхтенштейні компанії для приховання податків на сотні мільйонів євро.

У свою чергу, Ангела Меркель заявила, що німецьких парламент може заблокувати вступ Ліхтенштейну до Шенгенської зони. За словами канцлера, "вона не буде здивована", якщо парламентарії зв"яжуть питання вступу до зони з банківським скандалом. Заходи своїх спецслужб канцлер коментувати не стала - очікується, що офіційні коментарі про це з"являться тільки у березні.

Ліхтенштейн є однією з європейських країн, яка привертає зарубіжні компанії низькими податками. Росія вважає цю державу, разом з Сан-Марино, Об"єднаними арабськими еміратами, Монако, Мальтою, Андоррою і іншими країнами - офшорною зоною, пише The Financial Times.

Зараз ви читаєте новину «Ангела Меркель погрозила Ліхтенштейну євроізоляцією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі