вівторок, 13 грудня 2022 01:30

Андрія 2022: як ворожити дівчатам

Андрія 2022: як ворожити дівчатам
У ніч на Андрія дівчата ворожать на майбутнього чоловіка. Фото: eastnews.ua

13 грудня в Україні відзначатимуть День Андрія Первозванного.

Люди надавали цьому дню містичного значення. У ніч на Андрія було заведено ворожити.

Вірили, що перед ворожінням можна вживати лише хліб та воду. Але перед цим необхідно нагодувати рідних. До і після гадання потрібно мовчати, поки не настане ранок.

Молоді люди збирались на вечорниці та шукали собі пару. Дівчата ворожили на судженого. Ліпили вареники або пиріжки з дріжджового тіста. Воду для тіста носили ротом, а хлопці їх смішили. Кожна робила свій особливий вареник, після чого їх виставляли в ряд і кликали кішку чи собаку. Чий вареник тварина з'їсть, та дівчина перша вийде заміж. Якщо собака чи кіт занесуть вареник у кут, то дівчина вийде заміж далеко від дому.

У кілька непрозорих чашок розкладали хліб, цибулю, сіль, цукор, кільце, гроші та воду. Учасниць ворожіння було стільки, скільки чашок. Кожна з закритими очима обирала чашку. Цибуля – до сліз, хліб – до статку, кільце – до весілля, вода – вас очікує вагітність, сіль – неприємності. Цукор означав веселощі. Гроші – багатство.

На тарілку з водою клали два сірники. Один означав хлопця, другий – дівчину, яка ворожить. Потім треба подути на сірники. Якщо вони зійдуться, то задуманий хлопець стане нареченим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому не можна битися віником та як він віщує майбутнє ‒ прикмети й повір'я

Ворожили вночі на перехресті. Кожна дівчина окреслювала коло, ставала у нього і слухала звуки вулиці. Якщо чути сміх чи пісні – вона скоро вийде заміж. Сварку чи плач - залишиться у дівчатах.

Уночі дівчина накривала у порожній кімнаті стіл, клала на нього посуд крім ножа і виделки і казала: "Суджений-ряджений, приходь до мене вечеряти". Українці вірили, що після цього у кімнаті з'являється суджений. Дівчина не повинна відповідати на його питання, лише звертати увагу на риси обличчя. Коли він сяде за стіл, треба раптово стрепенутися і запитати: "Як звати?". Суджений називає ім'я і виймає щось із кишені. У цю мить дівчина повинна сказати: "Цур мене!". Суджений зникає.

У ніч на Андрія ближче до півночі кладуть на поріг куряче пір'я і кажуть: "Стоїть дуб, на ньому 12 гнізд, у кожному гнізді по чотири яйця, в кожному яйці по сім курчат, один з них – покажися, дай знати, що в прийдешньому чекати!" Коли хтось відчиняв двері, пір'я відлітало. Якщо за двері – вийде заміж, у будинок – на рік залишиться самою.

Увечері надворі вивішували білий рушник та казали "Суджений-ряджений, прийди до мене і утрися рушником". Якщо вранці рушник буде вологим, значить в новому році дівчина вийде заміж.

13 грудня православна церква відзначає День святого апостола Андрія Первозванного.

Це свято є не лише релігійним, а й народним, його називають також Андріїв день. У свято було прийнято ворожити на долю та нареченого.

Християнська легенда свідчить, що апостол Андрій Первозванний проповідував християнство у самому Царгороді, на узбережжях Чорного моря та на околицях Києва. Досі народні традиції, звичаї та обряди, пов'язані з Днем Андрія, мають дохристиянський характер, наприклад заклинання та ворожіння на майбутню долю.

Зараз ви читаєте новину «Андрія 2022: як ворожити дівчатам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі