вівторок, 18 березня 2008 15:07

Аналог американського ФБР з"явиться в Росії

У другій половині 2008 року в Росії може з"явитися нова силова структура, котра об"єднуватиме слідчі органи всіх силових відомств під одним дахом, - Федеральна служба розслідувань (ФСР). Створення нового відомства принципово схвалене на найвищому рівні.

На посаду голови ФСР претендують два однокурсники Путіна - голова Слідчого комітету при прокуратурі РФ Олександр Бастрикін і керівник Слідчого комітету при МВС Олексій Анічін.

Обидві кандидатури на посаду керівника відомства гарантують Кремлю збереження максимального впливу на слідчі органи, зазначає РБК daily.

Указ про створення ФСР ще не підписано, проте, за словами джерела в Генпрокуратурі, це вирішене питання. Створення слідчого "супервідомства" вирішили перенести на період після виборів нового президента Росії, і до вересня воно повинне вже з"явитися.

Організаційні деталі поки опрацьовуються, але вже відомо, що зарплата слідчого ФСР буде на порядок вищою за суми, які отримують нинішні слідчі. І займатися нове відомство буде розслідуваннями всіх рівнів, як федерального, так і регіонального.

Тим часом, Бастрикін вже нібито заявив, що не хоче бачити в центральному апараті ФСР майже нікого з керівників центрального апарату СК при МВС РФ. Проте, за деякими ознаками, в Кремлі більше симпатизують міліційним слідчим. Наприклад, Олександру Бастрикіну так і не дали сформувати власну команду заступників, а з його підлеглими робочі договори підписані всього на рік і закінчаться вони якраз до вересня 2008 року, коли й має розпочати роботу ФСР, повідомляє "Росбалт".

Існує і ще одна проблема. За даними джерела в МВС, при створенні нової структури 30-50% міліційних слідчих (у деяких регіонах ця цифра доходить до 60%) будуть просто звільнені, оскільки місця у ФСР їм не знайдеться, а слідства в міліції більше не залишиться.

Нагадаємо, що вперше проект закону "Про Федеральний слідчий комітет" був розроблений ще на початку 1990-х років керівником Державно-правового управління президента РФ Сергієм Шахраєм. Потім в 2001 році до ідеї створення "російського ФБР" повернувся тодішній заступник голови адміністрації президента Дмитро Козак. Тоді різко проти слідчої реформи виступив генеральний прокурор Володимир Устінов, пише NEWSru.com.

Зазначимо, що в 2003 році, коли ідея створення ФСР знов активно обговорювалася, на посаду її голови готували іншого однокурсника Путіна - Віктора Черкесова, який тоді обіймав посаду повпреда президента в Північно-західному федеральному окрузі і що очолює зараз ФСКН, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Аналог американського ФБР з"явиться в Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі