четвер, 13 березня 2008 09:14

Американський шатл Endeavour успішно пристикувався до МКС

Американський шатл Endeavour з сімома астронавтами на борту успішно пристикувався до Міжнародної космічної станції (МКС). Перед стиковкою корабель провів традиційний "перекид" під МКС. Цей маневр був виконаний для того, щоб екіпаж станції міг зробити фотознімки днища шатлу. Отримані зображення будуть потім проаналізовані NASA на предмет наявності в корпусі Endeavour яких-небудь пошкоджень, які він міг отримати при старті.

"Стиковка була проведена в ручному режимі", – повідомили в російському Центрі керування польотами. На відміну від російських кораблів "Союз", на американських шаттлах немає автоматичної системи стиковки, тому в цій операції завжди задіяні командир і пілот корабля.

Космічний "човник" причалив до гермоадаптеру PMA-2 американського сегменту станції. Це вже друга стиковка до цього причалу після переконфігурації станції минулого року. Раніше шаттли пристиковувалися до американського модуля "Дестіні".

Шаттлом на МКС доставлено семеро людей: американські астронавти Домінік Гори, Грегорі Джонсон, Річард Ліннехан, Роберт Бенкен, Майкл Форман, Гаррет Рейзман і японський астронавт Такао Дої. Рейзман змінить у екіпажі станції астронавта Європейського космічного агентства Леопольда Ейартца, який повернеться на Землю на американському "човнику".

Основним завданням польоту шатлу є доставка на Міжнародну космічну станцію першої секції японського науково-дослідного модуля "Кібо" і канадського маніпулятора "Декстр".

За планом екіпаж шатлу має зробити п"ять виходів у відкритий космос. Перший з них відбудеться в ніч з п"ятниці на суботу. Решта чотири виходи також будуть нічними. У зв"язку з цим екіпаж МКС перейшов на нічний спосіб життя.

Повернення Endeavour на Землю планується на 27 березня, повідомляє NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Американський шатл Endeavour успішно пристикувався до МКС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі