Ексклюзиви
вівторок, 11 березня 2008 13:02

Американський дипломат визнав причетність США до загибелі екс-прем"єра Італії Альдо Моро

Високопоставлений американський дипломат заявляє, що зіграв важливу роль у долі Альдо Моро, колишнього італійського прем"єр-міністра, викраденого і вбитого терористами в 1978 році. Стів Піцзеник, фахівець Держдепартаменту США в галузі переговорів зі звільнення заручників, стверджує в своїй книзі, що Моро "принесли в жертву" стабільності Італії, пише The Daily Telegraph.

Альдо Моро викрали 15 березня 1978 року бойовики ліворадикального угруповання "Червоні бригади". Викрадачі висували ряд політичних вимог, обіцяючи в обмін на їх виконання звільнити політика. Проте, переговори ні до чого не привели. 9 травня труп розстріляного терористами Моро знайшли в багажнику машини, припаркованої біля штаб-квартири його партії у Римі.

Альдо Моро був лідером Християнсько-демократичної партії, в 1960-70-і роки очолював італійський уряд в цілому понад п"ять років.

У книзі "Ми вбили Альдо Моро" Піцзеник розповідає, що президент Джіммі Картер направив його до Італії того самого дня, коли ліві радикали викрали Моро з власного автомобіля, вбивши двох охоронців. У момент захоплення політик їхав на вкрай важливе голосування з питання про укладення союзу між Християнсько-демократичною і Комуністичною партіями. Цей альянс був би невигідний як Москві, так і Вашингтону. За словами вдови Моро Елеонори, американський дипломат Генрі Кісинджер попереджав її чоловіка, що той "заплатить" за свої небезпечні дії.

Піцзеник пише, що входив у "кризовий комітет" зі звільнення екс-прем"єра. За визнанням американця, члени комітету опублікували фальшиву заяву від імені "Червоних бригад", де йшлося, що Моро мертвий. Це зробили, по-перше, щоб підготувати громадськість до гіршого результату, а по-друге, показати: влада не має наміру вести переговори зі звільнення Моро і вже списала його з рахунків. Ймовірно, це й штовхнуло радикалів на те, щоб позбавитися від Моро.

Минулого тижня глава "кризового комітету" Франческо Коссіга (у 1978 році – міністр внутрішніх справ Італії) визнав, що саме комітет ухвалив рішення про публікацію фальшивого документа, повідомляє NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Американський дипломат визнав причетність США до загибелі екс-прем"єра Італії Альдо Моро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути