понеділок, 14 січня 2008 12:33

Американські вчені навчилися "вирощувати" серця

Американські вчені змогли повернути до життя померле серце за допомогою введення нових серцевих клітин.

Біологи давно припускають, що органи людини, які вийшли з ладу, можуть бути замінені новими за допомогою стволових клітин. Проте довгий час учених займало питання про те, як примусити ці клітини формувати необхідні складні структури.

Команда вчених із університету штату Міннесота зробила значний внесок до вирішення цієї проблеми. Експериментатори взяли серце дорослого щура, занурили його в спеціальний розчин, видаливши таким чином всі серцеві клітини і зберігши "каркас" із інших серцевих тканин: кровоносних судин і серцевих клапанів, що дозволило зберегти форму органу.

Потім вони ввели в цей каркас серцеві клітини новонародженого щура і почали "вирощувати" нове серце в лабораторних умовах.

Вже на восьмий день експерименту клітини розрослися настільки, що серце почало працювати, хоча й на 2% від своєї звичайної норми.

"Це дозволяє припустити, що можна створити будь-який орган: нирку, печінку, легеню, підшлункову залозу - назвіть його, і ми сподіваємося, що зможемо зробити це", - сказала керівник експерименту Доріс Тейлор.

При цьому вчені відзначають, що створені таким чином органи матимуть значну перевагу перед донорськими, оскільки їх виготовлятимуть "за мірками" пацієнта, що понизить ризик їх відторгнення, передає інтернет-служба британської телерадіокомпанії "Бі-бі-сі".
Зараз ви читаєте новину «Американські вчені навчилися "вирощувати" серця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі