неділя, 15 липня 2007 18:14

Американські учені зробили революцію в хірургії раку

Американські учені винайшли фарбу, яка допоможе хірургам видаляти ракові клітки точніше і, таким чином, запобігати рецидиву хвороби.

За статистикою, 80% злоякісних пухлин повертаються через недовидалены раковы клітини, тому повне і точне видалення пухлини дуже важливе, а у разі пухлини мозку це життєво необхідно, оскільки нейрони, що оточують пухлину, не повинні постраждати. В даний час хірурги під час операції вимушені покладатися на такі показники, як колір, структура і кровопостачання кліток, а різниця іноді буває ледве уловимою.

Учені з Дослідницького інституту дитячої лікарні Сієтлу і Центру дослідження раку імені Фреда Хатчинсона розробили фарбу з молекули chemotoxin. Нове дослідження показало, що chemotoxin офарблює багато ракових кліток, хоча поки до кінця невідомого, які саме.

Молекула фарби випромінює світло в інфрачервоному спектрі, і це світло допомагає визначити ракові клітки. Проводячи експеримент на мишах, учені змогли визначити ракову пухлину діаметром не більше 1 міллієтра. Учені вважають, що фарба може використовуватися в лікуванні пацієнтів з 18-місячного віку.

Професор Джон Гріфітс, представник Дослідницького інституту ракових досліджень Кембріджа, у свою чергу, погодився, що вітається будь-яке відкриття, що веде до спрощення діагностики раку. Проте він додав, що перш, ніж застосовувати фарбу на практиці треба пояснити, чому вона офарблює тільки ракові клітки, і чи не буде фарба токсична для людини, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Американські учені зробили революцію в хірургії раку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі