понеділок, 21 січня 2008 14:11

Американські учені вперше клонували людину

 Група учених з Каліфорнії повідомила, що їм вдалося клонувати п"ять людських ембріонів. Дослідники провели експеримент з метою створення стволових клітин, що містять генетичний матеріал певної людини, повідомляє РБК.

Учені використовували метод соматичного перенесення ядра клітки (SCNT), який був використаний 1996 року у ході клонування овечки Доллі. Цей метод полягає у вилученні ядра яйцеклітини донора і введенні ядра, що містить інформацію ДНК. Як джерело ДНК була використана клітина шкіри двох чоловіків.

Ембріони були знищені через п"ять днів для детального вивчення отриманого матеріалу. Якщо дані підтвердяться, то це буде перша вдала спроба клонувати людину.

Поки учені не намагалися витягнути чудо-клітини з вирощених ембріонів, оскільки це призведе до руйнування зародків. "У інших експериментах учені клонували людський зародок з ембріональних кліток інших ембріонів, — говорить Леонард Зон, дослідник стволових клітин з Гарварду. — Проте тепер стало ясно, що людей можна клонувати легшим способом". Прорив полягає в тому, що ми виростили ембріон, використовуючи клітки дорослого організму". "Ми створили п"ять бластоцистів з 25 донорських яйцеклітин. Це дуже високий відсоток успіху", — говорить керівник проекту Ендрю Френч.

Учені відкинули звинувачення в етичній неприйнятності свого дослідження. "Оскільки велика кількість пар, що проходять лікування від безпліддя, висловили бажання взяти участь в дослідженні, то ми вважаємо, що описаний метод отримання донорської яйцеклітини є доцільним і етично прийнятним", - вважають дослідники, що розраховують використовувати дану технологію для створення біотрансплантатів для пацієнтів, які мають ряд захворювань.

Багато учених вітали дослідження в даній галузі. "Це найбільш вдалий опис техніки клонування з використанням людського матеріалу. Проте нам ще дуже далеко до досягнення мети отримання ембріональних стволових клітин", - вважає Робін Ловелл-бадж з Центру біології стволових клітин Британської ради медичних досліджень. "Я сподіваюся, що у авторів буде можливість продовжити своє дослідження і отримати ланцюжок стволових клітин", - сказав Іен Уїлмут, "батько" овечки Доллі.

Проте питання клонування людини давно викликає спори у суспільстві. Президент США Джордж Буш виступив проти використання ембріонів людини для отримання стволових клітин і відхилив законопроект, покликаний розширити федеральне фінансування подібних проектів. Ватикан також засудив дослідження в цій галузі.

Зараз у більшості країн світу заборонено репродуктивне клонування людей. Проте британським ученим ще торік вдалося отримати дозвіл влади не тільки на терапевтичне клонування (зародки вирощують для отримання стволових клітин і знищують через 14 днів) людських ембріонів, а йі на досліди з генетичного схрещення тварин і людей на ембріональному рівні, повідомляє газета "Сьогодні". Діяльність вчених генетиків контролюватиметься спеціальними наглядовими радами, які стежитимуть за чистотою експериментів.

Ініціатива американських учених далеко не перша спроба створити клон людини. 2004 року грецький доктор Панайотіс Завос заявив, що йому вдалося клонувати людські ембріони, виростивши клітини, узяті у мертвих людей, у порожній коров"ячій яйцеклітині. Він експериментував з генетичним матеріалом, узятим у трьох донорів, – півторарічної дитини, що померла після хірургічної операції, одинадцятирічної дівчинки, загиблої в автокатастрофі, і 33-річного чоловіка, що потрапив під машину. Завос стверджував, що дозволив кліткам розмножуватися лише протягом короткого часу і зупинив процес, як тільки їх кількість досягла 64. У Австралії існує ціла секта "клоноприхильників"— раелітів. Сектанти організували компанію "Clonaid", яка, за їх словами, займалася клонуванням людей. "Clonaid" виростив близько 30 клонів. Проте підтвердити клоноване походження новонароджених сектанти не змогли.

Зараз ви читаєте новину «Американські учені вперше клонували людину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі