понеділок, 17 березня 2008 13:30

Американські учені створять літак-летючу мишу

Армія США надала грант університету Мічигану на створення принципово нового малогабаритного розвідувального безпілотного літального апарату (БПЛА) Bat, подібного до кажана.

Проект розрахований на п"ятирічний термін і буде профінансований у обсязі 10 мільйонів доларів. Грантом передбачається можливість продовження розробки на другий п"ятирічний період і збільшення фінансування ще на 12,5 мільйона доларів.

З метою  реалізації проекту на базі університету буде створений Центр перспективних мікроелектронних і біоміметичних технологій (COM-BAT), який сфокусує свою увагу на розробці датчиків, засобів зв"язку і акумуляторних батарей.

Концепція БПЛА Bat заснована на наслідуванні кажанові, який використовує ехолокацію для орієнтування у просторі. Аналогічний принцип генерування звукових сигналів і подальшої обробки їх віддзеркалень від зовнішніх об"єктів планується застосувати для створення системи навігації нового апарату.

Комплект бортового устаткування беспілотника включатиме мініатюрні камери, що дають змогу отримувати стереозображення, а також датчики для виявлення радіоактивних і отруйних речовин. Крім того, апарат буде оснащений системою зв"язку і передачі даних. Енергоживлення бортового устаткування забезпечить літієва батарея, яка заряджатиметься від сонячної енергії, вітру і вібрацій. Довжина БПЛА Bat дорівнюватиме приблизно 15 сантиметрів. Апарат передбачається використовувати при веденні бойових дій у міських умовах.

Крім університету Мічигану у реалізації проекту візьмуть участь університети Каліфорнії і Нью-Мексики, а також дослідницька лабораторія армії США, повідомляє Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Американські учені створять літак-летючу мишу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі