Ексклюзиви
четвер, 29 травня 2008 19:53

Американські учені навчили мавп керувати механічною рукою

Дві мавпи продемонстрували здібності управління механічною рукою-маніпулятором за допомогою мозкових імпульсів. Тваринам вдалося нагодувати себе штучною рукою, яка приводилася в дію імпульсами їхнього мозку.

Учені з університету Піттсбурга в кору головного мозку мавпи - в ту її частину, яка відповідає за рух, - імплантували зонди завтовшки в людський волос.

Сигнал з цих датчиків надходить до комп"ютера, який інтерпретує отриману інформацію і трансформує електромагнітні імпульси у рух маніпулятора.

Конструкція цього механізму імітує руку.

Після деякого періоду тренувань дві мавпи, рухи власних рук яких були обмежені, змогли за допомогою такого механічного пристосування нагодувати себе.

Як твердять організатори експерименту, рухи були плавними і природними. Мавпи навіть могли регулювати їх швидкість і напрям. Це говорить на користь того, що вони сприймали маніпулятор як частину свого власного тіла.

На думку учених, отримані в процесі дослідницької роботи результати допоможуть людям з пошкодженнями спинного мозку і ампутованими кінцівками, повідомляє Би-Би-Си.

Зараз ви читаєте новину «Американські учені навчили мавп керувати механічною рукою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути