пʼятниця, 13 липня 2007 10:21

Американські хірурги готові прооперувати Пельша за допомогою робота "Да Вінчі"

Американські хірурги готові прооперувати Валдіса Пельша, який потрапив в реанімацію з гострим нападом панкреатиту, за допомогою унікальної розробки Медичного центру Університету Іллінойсу - робота-хірурга "Да Вінчі". На Першому каналі, де працює Валдіс Пельш, зараз обговорюється можливість його поїздки в зарубіжну клініку і, якщо буде потрібно, проведення операції.

Зараз медикам вдалося стабілізувати стан Пельша, але говорити про повне одужання поки що рано. Панкреатит - хвороба підступна, він переходить з гострої стадії в хронічну, і у будь-який момент можна чекати чергового серйозного нападу. Ще одне ускладнення, яким загрожує ця хвороба - цукровий діабет. Він виникає, коли спеціальні клітки підшлункової залози ("острівці Лангерганса") перестають виробляти гормон інсулін, що відповідає за розщеплювання цукру.

Якщо хвороба Пельша загрожуватиме такими ускладненнями, то йому запропонують операцію з видалення підшлункової залози. Операція ця дуже складна - часто хірургам доводиться одночасно видаляти селезінку. Тим часом, маніпулятор "Да Вінчі" дозволяє не тільки залишити селезінку на місці, але і під час операції пересадити клітки, що виробляють інсулін, з підшлункової залози в тканину печінки.

Апарат працює за допомогою чотирьох рук-маніпуляторів, якими управляє лікар вищої кваліфікації, спеціально підготовлений для роботи з цим устаткуванням. Залізні щупальця дуже рухомі - вони нагадують прищіпку, що захоплює хворий орган. Маніпуляції, які здатний здійснювати робот, деколи настільки ювелірні, що людські руки просто не можуть їх повторити. Всі мимовільні рухи лікаря коректуються автоматичною системою робота.

Американська розробка вже впроваджена в декількох великих медичних центрах, розташованих в США, Швейцарії, Італії, Австралії, Греції, Іспанії. У Росії цього апарату поки немає. "Да Вінчі" коштує два мільйони євро, і дозволити його собі може далеко не кожна клініка, повідомляє NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Американські хірурги готові прооперувати Пельша за допомогою робота "Да Вінчі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі