четвер, 27 вересня 2007 19:57

Американські фізики визнали ПРО США загрозою Росії

Шестеро провідних американських фізиків заявили, що адміністрація Білого дому вводить своїх союзників по НАТО в оману, стверджуючи, що планована установка станції радіолокації в Чехії і протиракет в Польщі, не загрожує Росії.

Теодор Постол з Технологічного університету Массачусетсу, що раніше був радником головнокомандуючого морськими операціями, і Джордж Льюїс з Університета Корнелла за замовленням Агентства по протиракетній обороні США провели дослідження структури американської ПРО.

Вони прийшли до висновку, що ракети-перехоплювачі в Польщі і радіолокатор в Чехії можуть засікати і знищувати російські балістичні ракети, і, таким чином, представляють загрозу російській системі ядерної заборони. На думку учених, щоб нейтралізувати загрозу з боку Ірану, на чому наполягає Білий дім, було б краще розмістити вказані елементи ближче до іранських кордонів.

Фізики також спростували твердження американських військових про те, що протіворакети в Польщі не зможуть розвинути достатню швидкість, щоб нейтралізувати російські ракети, і тому загрози для Росії немає. За їхніми даними вони розвинуть швидкість в 9 кілометрів в секунду, що буде достатнім для перехоплення.

Їхні висновки підтримав лауреат премії Національного наукового фонду США Річард Гервін, який є одним з головних розробників водневих бомб і в 1990 році входив до складу сенатської комісії Рамсфелда, яка займалася оцінкою загрози удару по США балістичних ракет.

Про свою згоду з точкою зору Постола і Льюїса також заявили Філіп Койл, який раніше займав пост заступника керівника ліверморської лабораторії при Національній адміністрації ядерної безпеки, і Девід Райт з неурядової організації Союз стурбованих учених, виступаючою за нерозповсюдження ядерної зброї.

Зі свого боку, представники Агентства протиракетної обороні США заявили, що дослідження учених страждає серйозними недоліками, а їхні теоретичні моделі не враховують безліч чинників, що впливають на ракету при проведенні запусків, передає Associated Press.

Зараз ви читаєте новину «Американські фізики визнали ПРО США загрозою Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі