середа, 30 липня 2008 14:16

Американців злегка потрусило (ФОТО)
11

Підземні поштовхи силою 5,4 балів відчувалися у вівторок в Лос-Анджелесі. У місті похитнуло будівлі, проте повідомлень про жертви і руйнування наразі немає.

Фото Reuters, dni.ru

За словами очевидців, відгомони землетрусу відчувалися на крайньому півдні Каліфорнії - в Сан-Дієго, а також в сусідньому штаті Невада.

Спочатку сейсмологи оцінили силу підземних поштовхів в 5,8 балу за шкалою Ріхтера, проте за уточненими даними вона склала 5,4.

Епіцентр землетрусу знаходився приблизно в 45 кілометрах від Лос-Анджелесу.

Глибина центру підземних поштовхів оцінюється приблизно в 7,6 милі, і геологи попереджають, що такі близькі до поверхні землетруси можуть викликати сильні коливання землі і призводити до великих пошкоджень наземних споруд.

Каліфорнія є однією з найбільш сейсмічно активних ділянок земної кулі. Штат знаходиться на межі Тихоокеанської і Північноамериканської тектонічних плит.

У світі щороку буває приблизно 500 подібних землетрусів.

Нагадаємо, що в минулого четверга сильний землетрус був зафіксований в Японії. Катаклізм потужністю 6,8 балу обрушився на північну частину острова Хонсю. У результаті пригоди не менше 110 чоловік було поранено, при цьому мінімум 15 з них, за оцінками лікарів, знаходилися у важкому стані. Всі вони отримали травми різного ступеня тяжкості в результаті руйнування своїх помешкань і пожеж, що почалися.

Землетрус, який вчора потрусив Лос-Анджелес, показав важливість підготовки до набагато більшого землетрусу, який може бути в майбутньому.

"Ми підготовлені так, як повинен бути підготовлений кожен", - заявив репортерам губернатор Каліфорнії Арнольд Шварценеггер (Arnold Schwarzenegger). " Після урагану Катрін, після того, що там трапилося, ми переглянули свою готовність до катаклізмів", - сказав він, згадуючи найбільш руйнівний ураган в історії США, який в 2005 році зруйнував місто Новий Орлеан.

"Відсутність руйнувань або будівель, що звалилися, - це великий успіх. До деякої міри землетрус може послужити спусковим механізмом при руйнуванні, але все залежить від якості будівництва будівель, - погано побудоване буде зруйноване" - заявив Томас Джордан (Thomas Jordan), сейсмолог Університету Південної Каліфорнії і директор Південно-каліфорнійського Центру з вивчення землетрусів.

Зараз ви читаєте новину «Американців злегка потрусило (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі