четвер, 28 лютого 2008 12:58

Американці встановлять черепасі протез плавця

Американські фахівці вперше в світі встановлять протез плавника морській черепасі, повідомляє в четвер агентство Ассошіейтед Прес.

Морські черепахи часто втрачають плавці через човнові мотори. Черепахи з трьома плавниками можуть вижити на волі в океані, а з двома – тільки при спеціальному догляді.

Туристи знайшли тварину, що позбулася одразу трьох плавників, на узбережжі Атлантичного океану в штаті Техас і доставили її в Центр по вивченню і реабілітації морських черепах Sea Turtle Inc.

13-сантиметрова черепаха, якій дали ім"я дочки її рятівників, – Елісон, пройшла довгий курс лікування і, як повідомили учені, "від самого початку поводилася як справжній боєць". Оскільки у Елісон лише один плавець, їй буде нелегко вижити навіть під наглядом фахівців. Зелені морські черепахи, до яких вона відноситься, можуть досягати ваги в 200 кілограмів і жити близько ста років. Елісон зараз десь 30 років, вона вже важить 4,5 кілограма і їй важко плавати та підніматися на поверхню води, щоб дихати.

Саме тому фахівці Центру і група ветеринарів і медиків з Техасу вирішили встановити Елісон перший у світі протез для морських черепах. Протез зроблять з матеріалу, що зазвичай використовується для людських протезів.

Елісон не перший мешканець моря, якому поставлять протез. Двом дельфінам – у Японії та у Флориді – вже ставили протези.

Новий плавець для Елісон буде готовий за кілька тижнів. Учені впевнені, що цей досвід дуже корисний. Він допоможе лікувати інших черепах і зберегти цей вид тварин, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Американці встановлять черепасі протез плавця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі