вівторок, 19 жовтня 2010 14:52

Американці включили Херсонес до списку світових пам'яток на межі зникнення

Американці включили Херсонес до списку світових пам'яток на межі зникнення
Американський Фонд світової спадщини (GHF) включив Херсонес Таврійський, розташований на півдні України, до списку археологічних об'єктів, що знаходяться на межі зникнення.

Згідно зі звітом організації, Херсонесу загрожує активне будівництво, ускладнене недостатніми зусиллями щодо збереження пам'ятки.

Херсонес Таврійський був заснований греками в VI столітті до нашої ери і існував до кінця XIV століття нашої ери, коли місто було зруйноване воїнами Золотої Орди.

Зараз Херсонес має статус національного музею-заповідника і є найбільшим місцем археологічних розкопок на узбережжі Чорного моря. Знахідки, зроблені при розкопках, зберігаються в найбільших музеях України та Росії.

Крім Херсонеса, до списку GHF потрапили 11 інших археологічних пам'яток. Серед них руїни стародавньої столиці Анійського царства міста Ані в Туреччині; столиця ассирійської держави Ніневія, розташована на території сучасного Іраку, один з центрів культури майя Ель-Мірадор в Гватемалі та інші об'єкти.

Всього, за даними GHF, у світі існує близько 200 археологічних пам'яток, яким загрожує зникнення.

У звіті Фонду названо п'ять основних причин існування таких загроз: крім активного будівництва і недостатніх зусиль зі збереження пам'яток, це неконтрольований туризм, пограбування і військові дії.

За оцінками експертів Фонду, які вивчили доходи від експлуатації 500 об'єктів світової спадщини, за належного підходу до 2025 року сумарний прибуток, який вони зможуть принести завдяки туризму, становитиме до 100 мільярдів доларів на рік. Зараз він становить 24,6 мільярда.

Лента.Ру

Зараз ви читаєте новину «Американці включили Херсонес до списку світових пам'яток на межі зникнення ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі