вівторок, 25 березня 2008 13:40

Американці тимчасово видалили шість органів, щоб дістатися до пухлини

Хірурги-онкологи з Університету Майамі провели унікальну 15-годинну операцію по видаленню злоякісної пухлини, яка раніше вважалася неоперабельною. Щоб дістатися до пухлини, лікарям довелося на якийсь час видалити у пацієнтки шість органів черевної порожнини, а після закінчення втручання пришити їх на колишнє місце.

Дев"ять місяців тому у 63-річної Брук Зепп діагностували лейоміосаркому - злоякісну пухлину з гладкої мускулатури. Пухлина, розташована глибоко в черевній порожнині і що обхвачує крупні судини, вважалася неоперабельною через складності хірургічного доступу, а традиційні хіміотерапія і променева терапія виявилися неефективними. За прогнозами лікарів, пацієнтці залишалося жити не більше шести місяців.

Для врятування життя жінки дев"ять лікарів під керівництвом Томояки Като зважилися на складну і клопітку операцію. За словами хірурга, пухлина діаметром близько 5 сантиметрів обхвачувала аорту і підставу двох крупних судин - черевної і верхньої брижечної артерії, що живлять практично всі органи черевної порожнини.

"Якби ми спробували видалити пухлину звичайними методами, це могло б привести до пошкодження органів. Саме тому при звичайному хірургічному підході пухлина вважалася неоперабельною", - повідомив Като в ході прес-конференції, що пройшла на початку цього тижня.

За словами лікаря, в ході операції вони видалили шість органів - шлунок, підшлункову залозу, печінку, селезінку, тонкий кишечник і велику частину товстого кишечника і помістили органи в ємність з льодом. На наступному етапі хірурги видалили пухлину і уражені судини, замінивши їх штучними, після чого всі органи були повернені на початкове місце і зшиті з новими судинами.

Після трьох тижнів після операції Брук Зепп взяла участь в прес-конференції. Жінка повідомила, що відчуває себе добре і готується до виписки з лікарні. За словами лікарів, пацієнтці не загрожує відторгнення органів, проте не можна гарантувати відсутність рецидиву пухлини. В майбутньому нова техніка операції може бути використана для лікування інших пацієнтів з раковими пухлинами, а також людей, що страждають аневризмою черевної аорти, заявив Като, повідомляє CBSNews.

Зараз ви читаєте новину «Американці тимчасово видалили шість органів, щоб дістатися до пухлини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі