вівторок, 18 березня 2008 12:54

Американці створили портативну штучну нирку

Винахід американських учених допоможе людям, що хворі на ниркову  недостатність, стати вільними у своєму переміщенні. Адже в даний час пацієнтів підключають до лікарняних стаціонарних апаратів штучна нирка, і вони змушені бути прикуті до ліжка на 4-12 годин 2-3 рази на тиждень.

Новий апарат є переносним, хоч і досить громіздким, пристроєм з батарейним живленням, і розрахований на 4-8 годин безперервної роботи. На даний момент керівник дослідження Ендрю Давенпорт і його колеги з Лондонського університетського коледжу випробували портативну штучну нирку лише на 8 пацієнтах, середній вік яких складав 52 роки. Проте всі випробування пройшли успішно і показали добрі результати, а самі учасники одностайно погодилися рекомендувати таке лікування іншим пацієнтам з нирковою недостатністю.

Як заявляють самі учені, процедура очищення крові у портативній штучній нирці відбувається дещо повільніше, ніж у стаціонарному апараті. Але це не є проблемою, оскільки пристрій можна спокійно носити протягом тривалого часу. У даний час творці портативної штучної нирки намагаються збільшити час роботи апарату, добиваючись 24-годинного режиму його експлуатації.

Відзначимо, що близько 1,3 мільйона осіб у світі хворі на  хронічну ниркову недостатність і потребують регулярного проведення очищення крові, повідомляє Обзор.

Зараз ви читаєте новину «Американці створили портативну штучну нирку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі