четвер, 29 травня 2008 20:06

Американці плакали й цілували руки літнім жінкам

У п"ятницю до Чернігова приїздила американська знімальна група на чолі з режисером Боббі Леєм. Він працює над фільмом про Голодомор 1932–1933 років.

— Ідея створення стрічки виникла 2006-го після відвідин панахиди за жертвами Голодомору в Лос-Анджелесі, — розповідає режисер. — Потім були записи свідків Голодомору серед представників української еміграції у США та Канаді. В Україні ми вже попрацювати в київських архівах, поспілкувались із науковцями.

У Чернігові американці побували в обласному архіві, де переглянули документи щодо Голодомору, газети 1932–1933 років, свідчення очевидців.

— Голодомор на Чернігівщині не набув такого розмаху, як, скажімо, в центральних областях, — говорить співробітник Інституту національної пам"яті Сергій Бутко, 45 років. — Проте в нас його ґрунтовно дослідили як на науковому, так і на краєзнавчому рівні. Цей фактор, а також близькість до Києва посприяли тому, що в області працювали американські оператори.

Знімальна група записала інтерв"ю зі свідками тих подій: 81-річним Володимиром Коробкою та Євдокією Вареник, 85 років, із села Лукашівка; репресованим у ті часи Михайлом Герасименком, 88 років, з Анисова; 86-річною Ольгою Держак та Наталією Рибалкою, 95 років, із Шестовиці. Остання бідкалася, що не встигла як слід прийняти гостей. Бо заздалегідь не попередили. Розчулені американці довго тисли руку старій, а наостанок розцілували.

— Давай мене розпитувать про Голодомор. А в нас його майже не було. У селі мо" чоловік десять старих вмерло від голоду, — розповідає житель села Анисів Михайло Герасименко, 87 років. — Питали, чи Сталін це устроїв, чи хто. А я кажу: "Який же Сталін, коли сусід у сусіда хліб забирав?". Голодували ті, хто не хотів іти в колхоз. А як нормальний був голова сільради, то він сильно не лютував, і голоду не було.

Американці Михайлові Васильовичу не сподобалися.

— Не туди їх направили. На Чернігівщині голоду було мало, — каже. — Треба було їхати в Черкаську, Полтавську й Сумську області. Там люди вимирали цілими селами.

В Україні американська знімальна група пробуде до 1 червня. Окрім Чернігівщини, фільмуватимуть у Київській, Харківській, Миколаївській та Черкаській областях.

Зараз ви читаєте новину «Американці плакали й цілували руки літнім жінкам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі