четвер, 20 березня 2008 10:07

Америка простежить за виборами президента Тайваню з двох авіаносців

Сполучені Штати направляють до берегів Тайваню два авіаносці, які знаходитимуться недалеко від східного берега острова під час президентських виборів і проведення референдуму про членство цієї території в ООН, повідомляє Reuters. Голосування відбудеться найближчої суботи 22 березня.

За словами анонімного джерела у Пентагоні, на який посилається агентство, один з авіаносців – той,  що базується в японському порту Йокосука,  "Кітті Хоук". Назву іншого він розкривати не став. Проте відомо, що у Тихому океані зараз несе бойове чергування авіаносець "Німіц".

Авіаносці будуть розташовані не так близько до острова, щоб провокувати материковий Китай, проте на достатній відстані, щоб відреагувати на "будь-яку провокацію" у Тайванській протоці.

Нагадаємо, Китай вважає Тайвань своєю бунтівною провінцією, а на острові розцінюють нинішній китайський уряд як нелегітимне, вважаючи себе єдиною законною владою Китаю.

Ця ситуація склалася у середині минулого століття, коли націоналісти на чолі з Чан Кайши програли громадянську війну комуністам Мао Цзедуна і заснували власний уряд на острові.

Пекін неодноразово заявляв, що добиватиметься реінтергації країни мирними засобами, проте залишає за собою право ввести війська на острів. Згідно з офіційною доктриною КНР, це може бути зроблено лише у двох випадках - якщо Тайвань оголосить незалежність або піддасться зовнішній агресії.

США офіційно не визнають Тайвань, але вважають його своїм стратегічним союзником у східноазіатському регіоні. У зв"язку з цим Вашингтон узяв на себе зобов"язання по захисту острова від вторгнення ззовні, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Америка простежить за виборами президента Тайваню з двох авіаносців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі