вівторок, 15 січня 2008 14:06

Алкоголь щорічно вбиває понад 40 тисяч українців

Щороку в Україні з причин, обумовлених алкоголем, помирають понад 40 тис. осіб.

Про це повідомив голова Національної ради з питань охорони здоров"я при Президентові України Микола Поліщук сьогодні під час круглого столу "Національні особливості" алкоголізму в Україні", що проходив в УНІАН.

"Україна втрачає щороку більше 40 тис. життів, обумовлених якраз алкоголем. Це близько 8 тис. отруєнь алкоголем, десь 8 тис. - кардіопатій і решта - це всі інші захворювання, а також нещасні випадки, які трапляються через вживання алкоголю: куріння в ліжку в нетверезому стані - людина згоріла або, наприклад, вийшов або виїхав на трасу - ДТП і т.д.", - повідомив він.

М. Поліщук зазначив також, що в Україні на сьогодні 40% дітей (від 14 до 18 років) "вже причастились" до алкоголю, і це при тому, що алкогольні напої особам до 18 років заборонено продавати.

Крім того, за його словами, в Україні зараз фіксується десь 25-30% випадків дитячої патології новонароджених, і часто причиною цього є саме алкоголь, тобто вживання алкоголю як мамою, так і татом, але це замовчується.

М.Поліщук також навів дані щодо тривалості життя населення України під час дії "сухого закону Горбачова" у 1985-1987 рр. "За два роки очікувана тривалість життя серед чоловіків збільшилась на 3,6 роки, серед жінок – на 2,1 роки, тобто це був період, коли була сама низька смертність серед населення України", - наголосив він.

У свою чергу асистент кафедри психіатрії Національної медичної академії післядипломної освіти ім. Шупика Станіслав Костюченко поінформував, що в Україні ситуація щодо поширення та наслідків вживання алкоголю відрізняється від країн Європи та США.

Зокрема, в нашій країні у людей більше поширені психічні розлади, спричинені вживанням алкоголю, а крім того, дуже негативним є те, що вживання алкоголю поширено серед чоловіків середнього віку, які працюють та мають сім"ї і дітей, або збираються мати дітей. Це при тому, що в розвинутих країнах вважається, що алкоголізм – це проблема населення молодого або похилого віку.

В Україні, за даними С.Костюченка, 30% чоловіків у віковій групі від 25 до 50 років залежні від алкоголю. Ще одна особливість – це низький відсоток звернень до медиків щодо лікування алкоголезалежності.

Головний психіатр-нарколог Київської області, заслужений лікар України Геннадій Зільберблат повідомив, що в Україні офіційно зареєстровані та поставлені на наркологічний облік 700 тис. осіб. В той же час точної цифри людей із залежністю від алкоголю нема, оскільки її важко встановити. За його словами, коли говорять про шкоду алкоголю, в тому числі в міжнародних програмах, такий вираз як "зловживання" не використовується, а використовується вираз "споживання алкоголю".

Лікар підкреслив, що це тому, що фахівцями встановлено, що навіть повторне вживання психоактивної речовини, в тому числі й алкоголю, призводить до тривалих, а часто незворотних змін у центральній нервовій системі. Зокрема, за його даними, в ході дослідження, що проводилось в великому індустріальному місті України (назва не уточнювалась) серед 11-класників, які не є наркозалежними, але 50% з яких сказали, що десь раз на тиждень вживають алкоголь, виявилось, що в них навіть артеріальний тиск вищий, ніж у тих, хто не п"є. Крім того, у тих старшокласників, хто вживає алкоголь, були проблеми психологічного та психічного характеру, тобто були проблеми медичні та проблеми з соціальним функціонуванням: в них конфлікти в сім"ї, в навчанні, вони гірше навчаються і т.д.

Г. Зільберблат також звернув увагу на те, що алкоголізм часто є спадковим. "І як тільки народилася така дитина, в неї розвивається похмільний синдром, як у алкоголіка. Можливо, перші 10-15 років він з алкоголем не стикається, це ніби алкоголік в стані ремісії, але перше зіткнення цієї дитини з алкоголем призводить до появи запоїв та важких видів п"янства", - наголосив він.

За інформацією Г.Зільберблата, за статистикою в Україні алкоголіками стають 1 з 10 українців, які вживають алкоголь. За останні 10 років кількість осіб, що знаходяться в залежності тільки від пива, зросла в 10-12 разів.

В Україні показник вживання алкогольних напоїв становить близько 12 л на 1 особу в рік.

М.Поліщук висловив переконання, що Україна може подолати проблему пияцтва, але подолання цієї проблеми має бути комплексним. Зокрема, необхідно повністю заборонити рекламу як алкоголю, так і тютюну; провести заходи щодо зменшення доступу до алкоголю за рахунок підняття акцизу на цей товар; обмежити місця та час продажу й споживання алкогольних напоїв; посилити з боку влади контроль за продажем алкоголю; проводити виховну роботу та здійснити відбудову спортмайданчиків для масових занять спортом, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Алкоголь щорічно вбиває понад 40 тисяч українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі