понеділок, 10 грудня 2007 15:25

Альберту Гору вручили Нобелівську премію миру

Альберту Гору вручили Нобелівську премію миру

Сьогодні в Осло вручили Нобелівські премії миру. Лауреатами стали Альберт Гор і Міжурядова група експертів по зміні клімату (МГЕЗК), яку представляв її голова Раджендра Пачаурі. Пряму трансляцію церемонії вручення вів сайт Нобелівського фонду.

Церемонія відбулася в міській ратуші Осло - як завжди, 10 грудня, в день смерті Альфреда Нобеля. Гроші були поділені між лауреатами порівну, кожен отримав золоту Нобелівську медаль і диплом, підтверджуючий присудження премії.

Колишній віце-президент США Альберт Гор і МГЕЗК отримали премію "за зусилля з придбання і розповсюдження знань про викликані людиною зміни клімату, а також по закладанню основ, необхідних для протидії таким змінам".

Вступну лекцію прочитав голова норвезького Нобелівського комітету Уле Данбольт Мйос, який, серед іншого, пояснив, чому премія миру присуджена саме за боротьбу з глобальним потепленням. Міжнаціональні війни, відзначив Мйос, стають, все більш рідкісними, але цього не можна сказати про внутрішньонаціональні конфлікти та інші небезпеки, які загрожують людині: голод, хвороби, стихійні лиха. Погіршення умов для життя або стихійні лиха, викликані глобальним потепленням, можуть привести, наприклад, до масового переселення біженців і, як наслідок, політичної та економічної напруги в деяких країнах або між ними. Дії по запобіганню цьому заслуговують премії миру. Після Мйоса з лекціями виступили лауреати.

Решта Нобелівських премій буде вручена в понеділок увечері в Стокгольмі, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Альберту Гору вручили Нобелівську премію миру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі