субота, 10 листопада 2007 16:48

Албанія має намір стати атомною державою

Албанія має намір побудувати на своєму північному узбережжі атомну електростанцію, яка використовуватиметься в першу чергу для експорту енергії, пише британська газета The Guardian. За словами прем"єр-міністра країни Салі Беріши, метою є перетворення Албанії на регіональну енергетичну супердержаву.

Потенційними клієнтами є балканські держави та Італія, в якій після мораторію 1987 року не зважилися відновити атомну програму. Всі держави адріатичного регіону зможуть отримати енергію по підводному кабелю.

Очікується, що на початку грудня країну відвідає прем"єр-міністр Італії Романо Проді. Навпаки, представники Греції з побоюванням сприймають нові плани албанського керівництва.

За інформацією газети La Stampa, з італійським мережевим оператором Terna вже ведуться переговори про об"єднання електромереж Албанії і Італії. Крім того, албанські власті провели консультації з підрядчиками - зокрема відомою компанією Westinghouse.

Албанія відома як одна з найбідніших країн Європи. У ній регулярно проводяться відключення електроенергії, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Албанія має намір стати атомною державою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі