субота, 23 грудня 2017 01:37

"Якутовичі були кісткою в горлі для спілки художників" - майстерню Якутовичів віддадуть іншому художнику

Спілка художників не дає дозволу на відкриття музею у майстерні родини Якутовичів. Про це кореспонденту Gazeta.ua розповіла 43-річна Олена Фадєєва. Вона доглядала за Сергієм Якутовичем – останнім, хто працював у майстерні. Після його смерті 27 червня разом із галеристом Павлом Гудімовим, 44 роки опікується картинами роду.

Автор: Ельдар Сарахман
  Сергій Якутович у власній майстерні. Грудень 2014-го
Сергій Якутович у власній майстерні. Грудень 2014-го

"Майстерня належить спілці художників – каже Олена Фадєєва. – Музей там може бути тільки з доброї волі спілки. Її немає. Ми звернулися до міністра культури. Він намагається допомогти, але спілка – громадська організація і Мінкульту не підпорядковується. Ми просили залишити приміщення хоча б на рік, щоб все розібрати. Там зберігаються не тільки твори Сергія, а і його батька, матері, брата, дружини і сина. Молодший брат Діма – теж член спілки. Ми пропонували тимчасово оформити майстерню на нього. Спілка і в цьому відмовила. 13 листопада отримали листа з вимогою звільнити майстерню через два місяці. Поки не знаємо, куди будемо перевозити роботи. Для початку потрібно розібрати все, щоб розуміти - що в музеї, що в архів на зберігання".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ненавиджу 2014-й рік" - останнє інтерв'ю Сергія Якутовича

У майстерні працювало три покоління роду художників. Сергію Якутовичу вона перейшла від батька Георгія, який оформив фільм Сергія Параджанова "Тіні забутих предків". Там починав працювати син Антон.

"У цій майстерні зберігається все, що зробили колись і мій батько, і моя дружина, і я, - казав Сергій Георгійович. – Тут розпочалася творчість мого сина. Ця майстерня для мене — батьківщина. Усе, що було в моїй творчості за останніх 20 років, звідси. Усе, про що думав, що міг і чого хотів".

Автор: Ельдар Сарахман
  У майстерні зберігаються твори Сергія Якутовича, його батька, матері, брата, дружини і сина
У майстерні зберігаються твори Сергія Якутовича, його батька, матері, брата, дружини і сина

Сергій Якутович мав мрію зробити у майстерні музей своєї родини.

"Ми у глухому куті, - додає Олена Фадєєва. - Сподіваємось, що Мінкульт якось допоможе. Але все впирається у спілку. Їм Якутовичі завжди були кісткою в горлі. Красиві, талановиті, сміливі та успішні – цього функціонери від мистецтва пережити не можуть досі".

Автор: Ельдар Сарахман
  У майстерні працювало три покоління роду художників Якутовичів
У майстерні працювало три покоління роду художників Якутовичів

Художник-графік Сергій Якутович помер 27 червня на 65 році життя. Працював над фільмами "Молитва за гетьмана Мазепу" Юрія Іллєнка й "Тарас Бульба" Володимира Бортка. Проілюстрував понад 160 книжок. Серед них "Дон Кіхот" Сервантеса, "Три мушкетери" Дюма, "Берестечко" Ліни Костенко. 2004 року отримав Шевченківську премію за цикл робіт "Мазепіана". Останні роки після смерті дружини і сина митець багато хворів.

Зараз ви читаєте новину «"Якутовичі були кісткою в горлі для спілки художників" - майстерню Якутовичів віддадуть іншому художнику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі