четвер, 10 квітня 2008 20:02

Якісне молоко заводи купують за європейськими цінами

Автор: фото: Ігор КУЗЬМЕНКО
  Заступник начальника Головного управління сільськогосподар-ського розвитку Чернігівської облдержадміністрації Микола Колєсніков:  ”На Чернігівщині 65 відсотків молока — від домашніх корів”
Заступник начальника Головного управління сільськогосподар-ського розвитку Чернігівської облдержадміністрації Микола Колєсніков: ”На Чернігівщині 65 відсотків молока — від домашніх корів”

"Якщо ферма має менше 100 корів — їй важко конкурувати", — каже заступник начальника Головного управління сільськогосподарського розвитку Чернігівської облдержадміністрації Микола Колєсніков, 54 роки.

Чому тваринники так бояться вступу України до Світової організації торгівлі?

— Тоді наш ринок не буде захищений від європейських виробників. У Європі ціна на молоко така сама. Але воно значно якісніше. Наше молоко першого сорту в Європі вважається непридатним, а в Америці — і наш вищий сорт. Навіть у Росії стандарти жорсткіші українських.

80 відсотків українського молока від домашніх корів. На Чернігівщині такого 65 відсотків. Удома неможливо добитися рівня стерильності сучасної доїльної зали. Тому молоко від населення заводи купують як негатункове. По півтори гривні за кіло. Великим сучасним фермам на Чернігівщині платять по 2,93. У Європі молоко на фермах закуповують по 35–40 євроцентів, тобто по 2,78–3,17 гривні.

Чи є перспектива створювати кооперативи молокоздавачів, купувати спільні доїльні установки і здавати молоко найвищого сорту?

— Корова так влаштована, що звикає до одного виду доїння — або ручного, або машинного. Якщо її вранці доїтимуть вручну, а в обід апаратом, то в тварин будуть розвиватися хвороби вимені.

Скільки коштує доїльний апарат для домашньої корови?

— На найдешевший, українського виробництва, треба рік здавати молоко.

Яка найперспективніша технологія виробництва молока?

— Безприв"язне утримання тварин на великотоварних фермах. Корів там доять у доїльних залах.

Які позиції тваринників Чернігівщини на загальноукраїнському ринку?

— На 1 лютого цього року було 62 тисячі 700 голів. У 1936 році корів тримали більше. Але й нині наше поголів"я займає четверте-п"яте місця по Україні. Збудовано 17 доїльних залів. Близько 30 — будуються. Вони даватимуть 40 відсотків молока крупнотоварного виробництва. Зараз молока вищої якості надоюють 15–18 відсотків.

Через рік-два, як зведуть ферму в селі Комарівка Борзнянського району, можемо мати найбільшу молочну ферму в Європі. Інвестори обрали наш регіон із трьох причин. Річний баланс температур на Чернігівщині, як і в Голландії. Близькі ґрунтові води та річка Десна дозволяють дешево добувати великі об"єми води. Енергосистема дозволяє підключити ферму до двох незалежних електроліній.

Чи дорожчатиме молоко?

— Три роки тому казав представникам молокозаводів, що платитимуть за молоко по три гривні. Вони сміялися, бо тоді воно було по 60–80 копійок. Тепер за хороше молоко платять по 2,93 гривні.

Зараз ви читаєте новину «Якісне молоко заводи купують за європейськими цінами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі