середа, 09 червня 2021 17:24

Який вигляд має станція, що мала попереджати СРСР про напад ворога - фото з Чорнобиля вражають
33

Комплекс споруд "Дуги" зведений в 1975 році
Фото: mirovich.media
Ось так зараз виглядають радари "Дуги", що підносяться над лісом в Чорнобильській Зоні
Зупинено комплекс був в зв'язку з аварією 1986 року
Низькочастотна і високочастотна антени
Огромный комплекс "Дуги" был частично засекречен ещё и в наши дни

У Чорнобильській зоні відчуження розташований комплекс загоризонтної радіолокаційної станції "Дуга", яка відома під назвою військове містечко "Чорнобиль-2". Це гігантські антени, в СРСР призначалися для спостереження за запусками ракет імовірного противника.

"Наземні споруди комплексу, які складаються з двох блоків антен, мають висоту 150 м і 100 м. Ми вивчили всі підземні й закриті споруди комплексу, зокрема знайшли центральний зал оперативного управління "Дугою" із залишками документів і комп'ютерних систем", - пише блогер Максим Мирович.

Комплекс споруд "Дуги" зведений 1975 року. До середини 1980-х це був надсекретний об'єкт. Зупинений комплекс через аварію 1986 року.

Антени радара побудовані за принципом фазованої антенної решітки. Низькочастотна антена вища, вона сягає приблизно 150 м, а завдовжки - понад 400 м. Високочастотна антена нижча, заввишки в 100 м.

Під час запускання ракет "імовірним противником" відбувалися зміни в іоносфері. Сигнали, які поступали з іоносфери, мали схоплювати антени. Вони є приймальними. А передавальна антена перебувала в Чернігівській області у вигляді комплексу "Любеч-1", який працював в одному комплексі з "Дугою".

На території ЗГРЛС "Дуга" відразу за парканом першого охоронного периметра є занедбані споруди великої військової частини. Також тут розташована велика котельня з високим димарем, яка колись обігрівала весь комплекс.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хочуть запустити річкові тури в Чорнобиль

На території антен можна знайти дискету, завдяки якій програмували колись суперпотужні комп'ютери комплексу.

Також там є район наземних споруд, де містилося обладнання для обслуговування "Дуги". Це чималий комплекс, складається з кількох багатоповерхових будинків. Усередині розташовані як технічні, так і приміщення для навчання солдатів, офіцерські кімнати тощо.

Найближче до "Дуги" розташовані транспортні коридори, які з'єднували між собою різні споруди комплексу. Завдяки їм на "Дугу" постачали обладнання. Вони ведуть у технічні приміщення з комп'ютерами й іншою технікою.

Під місцями розкритими панелями фальш-підлоги можна виявити, що в підземному поверсі споруди є кабельні траси. За допомогою прокладених там кабелів антени "Дуги" зв'язувалися з керівниками комп'ютерів. Кабельні траси містилися на оцинкованих модульних полицях.

У будівлі знайшли відчинений сейф із документи, які колись вважалися цілком таємними. Наприклад, маршрутизацію кабельних трас "Дуги".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Конфіскували партію горілки з Чорнобиля

На території є зал оперативного управління всім комплексом. Він у поганому стані, але є типовим залом для управління подібними комплексами.

Усередині комплексу також є навчальна частина. У ній солдатам пояснювали принцип заобрійної локації та пристрій антен.

На околиці військового містечка "Чорнобиль-2" збереглася покинута пожежна частина. У ній розташований величезний макет "Дуги".

Макет наочно демонструє, що антени - це лише частина величезного військового комплексу, до якого входив також "ВНЗ Круг" і деякі інші військові об'єкти, пов'язані з інфраструктурою військової частини "Чорнобиль-2".

Кабмін уніс до реєстру нерухомих пам'яток України радіолокаційну станцію "Дуга" в Чорнобильській зоні відчуження. Радіолокаційна станція "Дуга" складається з низки металевих щогл заввишки 150 м із натягненими між ними дротами. Радянське керівництво будувало її для виявлення запускань балістичних ракет на інших континентах і для глушіння радіосигналів. Споруда встигла попрацювати тільки в тестовому режимі, її закрили після аварії на ЧАЕС. Західні дослідники називали цю станцію "російський дятел", бо вона створювала характерні перешкоди в радіоефірі.

Зараз ви читаєте новину «Який вигляд має станція, що мала попереджати СРСР про напад ворога - фото з Чорнобиля вражають». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі