середа, 18 липня 2007 08:57

Як захиститися від фосфорних викидів

У чистому вигляді фосфор, за умови, що він герметично закритий, не містить небезпеки для навколишнього середовища. Проте, коли цей елемент вступає в контакт з відкритим повітрям, він загорається і стає отруйним.

У повітрі він осідає у вигляді туманів та хмар. Ковток такого повітря може обпекти дихальні шляхи та викликати серйозні ускладнення на серці.  

Жовтий фосфор, який загорівся внаслідок аварії на Львівській залізниці, хоч і є отруйною речовиною, в твердому вигляді не шкодить здоров"ю людини, стверджують фахівці Інституту неорганічної хімії. Утім він викликає сильні опіки при контакті зі шкірою, а особливо небезпечним стає під час займання. Невелика доза окису фосфору може спричинити запалення дихальних шляхів, серцеві напади, навіть інфаркти.

Серед симптомів отруєння фосфором — галюцинації, сильний біль в животі, безсоння. В дні, коли фосфорна кислота висить у повітрі, краще не виходити з будинку. Фахівці радять одягати якомога більше одягу, бажано захисного, користуватись респіраторами та протигазами, частіше приймати душ. Вода нейтралізує дію отруйної речовини.
Зараз ви читаєте новину «Як захиститися від фосфорних викидів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі