вівторок, 02 вересня 2008 18:13

Як вплинуть суперечки про Грузію на космічну співпрацю США, України і Росії

Ускладнення у відносинах, викликані розбіжністю в позиціях по Грузії, не перешкодять космічній співпраці між Росією, США і Україною, заявив журналістам заступник голови Роскосмоса Віктор Ремішевський.

"Американські ракети-носії "Атлас" дійсно літають на російських двигунах РД-180 виробництва НВО "Енергомаш". Багато урядових програм США реалізуються за допомогою ракет "Атлас", і якщо з політичних міркувань США відмовляться купувати двигуни в Росії, це відіб"ється на економічному стані НВО "Енергомаш", але я вважаю, що більшу шкоду це нанесе США, оскільки їм доведеться літати на ракеті-носієві "Дельта", з якою проблем поки більш ніж з "Атласом", - сказав Ремішевський.

Разом з тим він підкреслив, що політичні негаразди не повинні вплинути на добре відладжений рівень співпраці між Росією і США.

"Розсудливі люди, а такі переважають в ракетно-космічних структурах США, не дозволять керівництву країни завдати збитку власній космонавтиці", - вважає Ремішевський.

"У космосі, як я вважаю, політика, звичайно, грає особливу роль, але загальнолюдські цінності і досягнення в космонавтиці візьмуть верх", - сказав він.

Відповідаючи на питання про те, чи не відіб"ються ускладнення політичних відносин з Україною на кооперації з Росією, Ремішевський сказав: "Наша співпраця з Україною в області космосу будуватися на рівні підприємств, і це довгострокова і дуже ефективна співпраця, і політика нам поки не заважала. Ми купуємо на підприємстві "Південмаш" в Дніпропетровську ракети-носії "Зеніт".

"Я вірю в загальнолюдську значущість космосу і думаю, що здоровий і економічний інтереси є переважаючими. Політичні колотнечі можуть нас стримувати, але в цілому вони не здатні зупинити спільні зусилля на благо космосу", - уклав заступник голови Федерального космічного агентства, повідомляє РІА Новости.

Зараз ви читаєте новину «Як вплинуть суперечки про Грузію на космічну співпрацю США, України і Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі