четвер, 24 липня 2008 09:47

Як вплине на Україну зниження світових цін на нафту

Світові ціни на нафту швидко змінюються. Цінові рекорди впливають на українські заправки. Загалом від січня вартість пального в Україні зросла на понад третину. Однак в середині липня з"явився привід для оптимізму: світові ціни на нафту знизилися на 10%. Втім чи вплине ця тенденція на українських нафтотрейдерів та до чого готуватися українським автомобілістам у наступному сезоні, з"ясовує ICTV.

Стабільні ціни на пальне - неймовірно, але цілком можливо. Уже півтора тижня на європейському нафтовому ринку, вперше від початку року, цінова крива поступово знижується. Вартість високооктанового бензину та пального зменшилася приблизно на 10%. До середини серпня нові ціни можуть дістатися і до українських АЗС. Поки що у нас продають старі запаси.

Хоча ціни знизилися, ніхто не береться запевнити, що так буде й надалі. Вартість "чорного золота" - занадто мінлива та примхлива річ і залежить від багатьох факторів. Будь-яка заява видобувачів автоматично впливає на ціну нафти.

Експерти зазначають, якщо динаміка зниження цін нафту збережеться хоч би місяць, то можна розраховувати на 5-7% падіння цін і в роздрібі. Хоча чесно зізнаються, що це – малоймовірно.

Не вірять у здешевлення пального і в уряді. Міністр палива та енергетики Юрій Продан вкотре розводить руками і говорить, що це пов`язано з нинішніми європейськими тенденціями.

"Коливання ціни на бензин повністю залежить від коливання ціни на нафту", - каже Продан .

Наразі ціни на пальне в Україні - одні з найнижчих у Європі та країнах СНД. Дешевший бензин та дизпаливо лише в Росії та Білорусії. Однак сподіватися, що і в нас держава дотуватиме нафтову галузь, не доводиться.

Ходити пішки, їздити громадським транспортом, чи купувати менше пального, а від так і менше сідати за кермо – вирішувати самим автовласникам. Сподівання на те, що дизпаливо і бензин подешевшають, якщо і виправдаються, то не раніше середини осені, коли закінчаться жнива і сезон відпусток.

Зараз ви читаєте новину «Як вплине на Україну зниження світових цін на нафту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі