пʼятниця, 01 листопада 2019 17:45

Як у кіно: скейтер, ролери та американець ловили наркоманів у столиці
8

26 жовтня біля КПІ ім. Сікорського в Києві американець Давід Пластер провів волонтерську толоку. Чоловіка називають "Президент Борщаги". Він розпочав акції з прибирання саме з цього району столиці.

Давід зустрічає біля АТБ об 11:00. Біля нього стоять коробки із балончиками, торби із рукавицями, фарбами та щітками для малювання.

"Хто без рукавиць, налітай. Розбираємо балончики і зараз будем ділитись на команди", - каже організатор акції із сильним американським акцентом. Одягнений в зелену футболку.

"Чорт, всі казатимуть, що я піарю Зеленського, а це просто футболка, яку не шкода заляпать", - жартує Пластер.

Автор: Шейх Марія
  На толоці Давід Пластер зустрічав волонтерів та ділив на команди.
На толоці Давід Пластер зустрічав волонтерів та ділив на команди.

Підходить до стіни магазину. Каже, що напис на ній - реклама наркотиків у Telegram-каналі. Збирається зафарбовувати. Підбігає жінка із команди, щоб сфотографувати "Президента Борщаги".

"Ой, ні, чекай, спочатку зафарбую, а потім фотографуй. Ми ж не рекламувати цю гидоту прийшли, а боротися з нею", - підморгує Пластер.

До команди під'їжджають 5 спортсменів. Найстаріший ролер України 72-річний Валерій Харковлюк прийшов зі скейтом. Його донька, внук, зять та друг прибули з роликами. Пластер проводить коротку інструкцію.

"Спочатку фотографуйте написи, а потім замальовуйте. Фото надсилайте мені. Мої айтішніки будуть блокувати телеграм-канали, що продають наркотики. Не обов'язково повністю зафарбувати напис. Головне спотворити кілька символів так, щоб неможливо було прочитати. Команда ролерів їдьте з Глібом, він старожил і все розповість, решта - за мною", - роздає вказівки Пластер.

Автор: Шейх Марія
  Сім'я Балакіних на толоці зафарбовують рекламу наркотиків. Приїхали на роликах, щоб окрім прибирання пропагувати активний спосіб життя.
Сім'я Балакіних на толоці зафарбовують рекламу наркотиків. Приїхали на роликах, щоб окрім прибирання пропагувати активний спосіб життя.
Команди по 10 чоловік беруть фарбу й вирушають на полювання за наркоманськими написами. Перший побачили вже за кілька десятків метрів на стіні складу магазину АТБ.

Гліб Борщагівський приїхав на толоку вже всьоме. Несе за спиною величезний рюкзак із фарбами та показує іншим, де знаходиться реклама. Замальовує напис білою фарбою.

"Це ціла мережа. Один малює, інший відправляє наркотики, третій робить закладку. На графіті часто намальовані стрілки. Вони вказують на шпарину, в якій дилери залишають пакети з наркотиками. Вони можуть бути в дверях, під каменем, в тріщині стіни. Людина, що замовила наркотики та заплатила карткою, отримує повідомлення з адресою, де знаходиться товар. На нього вказує стрілка. Їх теж треба замальовувати, щоб наркоман не зміг знайти поклажу. Особисто я ніколи не вживав наркотиків, але моїх знайомих забирали до лікарні, коли ті наковталися "колес". Однокласника заарештували за продаж наркотиків, коли йому було 13 років. Не хочу, щоб діти цим бавилися. Одна справа випити десь пива, а зовсім інша - хапонути цієї гидоти", - каже 30-річний Гліб Борщівський.

Автор: Шейх Марія
  На толоці підлітки зафарбовували рекламу наркотиків, бо вважають, що це важливі в кроки в боротьбі з забороненими препаратами.
На толоці підлітки зафарбовували рекламу наркотиків, бо вважають, що це важливі в кроки в боротьбі з забороненими препаратами.

Зі складу магазину виходять робітники та дивляться збоку на процес. Один з них питає, що відбувається.

"Ого, то ви правильні речі робите, треба й собі таким зайнятися. Молодці", - говорить один із них.

Працівники обіцяють приглянути за стіною та знищити написи, якщо знову побачать подібне.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Президент Борщаги" бореться із сміттям, наркотиками та поганою англійською

Валерій Харковлюк домальовує до букви U зверху паличку, щоб вийшла O.

Автор: Шейх Марія
  Найстарший ролер України Валерій Харковлюк зафарбовує рекламу наркотиків.
Найстарший ролер України Валерій Харковлюк зафарбовує рекламу наркотиків.

"Головне їх дезорієнтувати. Так не здогадаються, що тут написано. На моєму будинку є такі самі написи. Це стихійна біда і треба бити на сполох. Такі заходи безумовно важливо проводити. В першу чергу потрібно масово інформувати про це людей, бо це майбутнє наших онуків та дітей", - говорить Валерій Харковлюк.

В цей час донька, онук та зять Харковлюка зафарбовують величезну білу стіну житлового будинку, списану рекламою наркотиків.

" Нам в школі мало розповідають про наркотики. Думаю, що те, що ми робимо по-справжньому важливо. Треба, щоб більше людей дізнавалися про цю проблему", - каже 14-річний Тимофій Балакін.

Повз стіну проходить літній чоловік, що вигулює спанієля. Слухає розмову. Кілька хвилин роздумує, а потім каже: "Наші діти мають займатися культурою, а не цим лайном", - киває на рекламу наркотиків та йде далі.

З кавою в лівій руці та балончиком в правій працює над написом актор Євгеній Черніков. Познайомився з Пластером на безкоштовних курсах з вивчення англійської мови.

"Я ходжу на курси англійської Давіда. Там дізнався про цей захід. Сьогодні прийшов вперше. Хоча раніше зустрічав у ЗМІ матеріали про "Президента Борщаги". Тоді це здавалося кумедним, але виявилося, що це серйозні заходи, які працюють. Свій вихідний витрачати на це не шкода. Розумію, що написи - це не головне. Давід блокує канали з продажу наркотиків в інтернеті. Оце дійсно працює. Треба перекривати канали постачання наркотиків в країну. Але це не наш рівень. Що можемо, те і намагаємось робити. Тому я тут зараз з балончиком", - каже Євгеній Черников.

Автор: Шейх Марія
  Наталія Балакіна зафарбувала рекламу наркотиків. Наталія Балакіна відійшла від стіни, щоб подивитися, чи не проглядає реклама під фарбою.
Наталія Балакіна зафарбувала рекламу наркотиків. Наталія Балакіна відійшла від стіни, щоб подивитися, чи не проглядає реклама під фарбою.

Близько 12 години до Пластера підбігають 5 підлітків. 3 хлопців і 2 дівчини питають, чим можуть допомогти. Пластер з посмішкою запитає, хто в них головний. Хлопці дружно відповідають: Даша. Підлітки, сміючись, озброюються балончиками.

"Зранку були на суботнику. Коли керівниця нашої організації запропонували прийти і допомогти Давіду, то одразу погодились. Я не стикалася з такою проблемою особисто, але бачу її масштаби по всій країні і хочу допомогти", - каже 16-річна Дарія Сидоренко.

Автор: Шейх Марія
  На толоці Давіда Пластера підлітки зафарбовували рекламу наркотиків в Telegram-каналі.
На толоці Давіда Пластера підлітки зафарбовували рекламу наркотиків в Telegram-каналі.
Підлітки розбігаються. Приходить Констянтин Балакін поповнити запаси балончиків. Говорить, що реклами так багато, що фарба в балончику вже закінчилась.

"Такі акції важливо проводити, бо мій син - підліток і я не хочу, щоб його та і інших дітей оточувала реклама наркотиків. На щастя, я не зіштовхувався з такою проблемою особисто. Але з цим треба боротися. Це мають робити влада та поліція, але поки що руху не видно, на жаль", - зітхає Констянтин Балакін.

Близько 13 години волонтери повертаються на місце зустрічі. Віддають балончики, щітки. Пластер дякує всім за роботу. На прощання тисне всім різнокольорові від фарби руки. Залишає напис на стіні "КПІ без бидла".

Прикордонники з правоохоронцями викрили групу, що незаконно переправляла мігрантів та наркотичні речовини з Туреччини до країн ЄС.

Зараз ви читаєте новину «Як у кіно: скейтер, ролери та американець ловили наркоманів у столиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі