середа, 02 січня 2008 12:34

Як світ зустрічав Новий 2008 рік

Світ зустрів 2008 рік багатомільйонними натовпами на площах і вулицях міст, барвистими феєрверками, концертами і безладами.

Більше мільйона жителів і гостей Нью-Йорка зібралися на Таймс-Сквер, щоб побачити новорічне шоу на головній площі міста. Присутні на Тайм-Сквер спостерігали за ювілейним - сотим - відпуском знаменитої новорічної кулі. Повідомляється, що багато закоханих чоловіків вибирають саме цей момент для того, щоб зробити пропозицію.

В Ріо-де-Жанейро мільйони жителів і туристів стали свідками грандіозного новорічного феєрверку. За традицією, рівно опівночі за місцевим часом небо над океаном напроти усесвітньо відомого пляжу Копакабана осяялося мільйонами різноколірних вогнів. Залпи салюту били практично з води - з пускових установок, розміщених на восьми спеціальних плотах в 450 метрах від берегової лінії. Цього року піротехнічне шоу продовжувалося 16 хвилин. За даними організаторів, в небо було випущено 22 тисячі зарядів.

В Парижі місцями найбільш барвистих новорічних торжеств стали Єлисейські поля та Ейфелева башта. На головному проспекті французької столиці зібралися 400 тисяч людей - туристів і жителів французьких передмість. Ніяких інцидентів не зафіксовано.

Разом з тим, як повідомили представники французької поліції, в країні в новорічну ніч хулігани підпалили 372 машини. Це приблизно стільки ж, скільки минулого року. Підпал машин в новорічну ніч став звичною для Франції подією. Так свято відзначають жителі бідних міських околиць.

По всій країні за порядком стежили близько 25 тисяч поліцейських, зокрема 4,5 тисячі - в Парижі. За хуліганство арештовано 259 осіб, 4 поліцейських отримали легкі поранення.

В Німеччині центр торжеств знаходився біля Бранденбургських воріт в Берліні. Свято почалося з шести годин вечора за середньоєвропейським часом концертом просто неба. І за дві години до приходу Нового року площа біля Бранденбургських воріт вже не могла вміщати всіх бажаючих місцевих жителів та іноземних туристів. Рівно опівночі з площі, що знаходиться в самому центрі Берліна, в небо полетіли тисячі ракет, заіскрилися бенгальські вогні.

У німецькому Лейпцигу в новорічну ніч відбулися серйозні сутички між хуліганами і поліцією. Близько 350 бешкетників, чий вік складав від 17 до 32 років закидали поліцейських порожніми пляшками, камінням і петардами. Молодь будувала і підпалювала барикади, била вітрини магазинів і громила скляні автобусні зупинки. В акції з наведення ладу брали участь 300 поліцейських. 46 з них отримали поранення. 35 учасників безладів арештовано.

У Сіднеї помилуватися на гігантський феєрверк прийшло близько мільйона людей. А ось в Брюсселі святковий салют відмінили - в місті діють посилені заходи безпеки після недавнього арешту 14 підозрюваних в тероризмі.

Вперше за декілька років новорічні торжества пройшли і в центрі Багдада.

Повідомляється, що в Москві на Червоній площі Новий рік зустрічали близько 40 тисяч людей.

У Києві на Майдані Незалежності тисячі киян і гостей міста зустріли новий рік, спостерігали за феєрверком і дивилися святковий концерт.

Зараз ви читаєте новину «Як світ зустрічав Новий 2008 рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі