середа, 19 червня 2019 04:25

Як спека з грозами вплине на майбутній врожай

Автор: gazeta.ua
  Спека та зливи: як погода впливає на врожай
Спека та зливи: як погода впливає на врожай

Спека і постійні дощі, які охопили усю Україну, найбільше впливають на городину та фруктові дерева.

Це безсумнівно вплине на майбутній врожай, а значить на вартість овочів та фруктів.

"Якщо говорити про городину, то часті дощі заплискують грунт. Тоді рослини жовтіють, бо немає доступу повітря. Волога затримується в грунті і це наносить шкоду корінню рослин. Тоді вони хворіють і перестають рости. Особливо це стосується баштанних культур – кавуни, дині, кабачки, огірки", - пояснює селекціонер Микола Завальний.

Страждає від фітофтори картопля та помідори. Також від нестабільної погоди потерпає перець та капуста.

"В такому випадку треба розпушувати грунт, щоб хоч якось врятувати врожай. Інакше рослина гине, корені відмирають. Відповідно урожай буде меншим, - додає селекціонер.

Травневі дощі вже вплинули на врожай яблук та ягід. Не вродили черешні та вишні. Зараз на ринку ціна на черешні практично не падає. У Вінниці кілограм коштує 90-100 грн на ринку "Урожай", на "Привокзальному" - 65-75 грн.

Автор: gazeta.ua
  Спека та зливи: як погода впливає на врожай
Спека та зливи: як погода впливає на врожай

"Останні два місяці весни були прохолодними через постійні дощі. Не відбулося запилення. Не літали бджоли. Цвіт опав, якого було дуже багато", - зауважує Завальний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Тернопільщині випав аномальний град

Микола Стецьків зі Львова чотири роки тому почав займатися вирощуванням полуниці. Він, як учасник АТО, отримав ділянку у 10 соток. Такі ж ділянки взяв у інших учасників в оренду і засадив поля полуницею.

За всі роки через незнання ньюансів по вирощуванню втратив 100 тисяч гривень. Тепер займається лише розширенням бізнесу та організовує збут продукції.

Зараз ви читаєте новину «Як спека з грозами вплине на майбутній врожай». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі