середа, 07 листопада 2007 10:55

Як спецназ танками штурмував Ай-Петрі (ФОТО)
6

  Під гусеницями бульдозера і екскаватора опинилося кафе "Едем" і ще близько десяти недобудованих споруд. Всі "самобуди" належали кримським татарам.

Їхні господарі намагалися перешкоджати знесенню. Особливо відчайдушні лягали під гусениці екскаватора. "Дави, дави мене, я готовий іти на смерть! Але ви потім відповідатимете перед моєю сім"єю і моїми родичами!" – кричав один з учасників акції непокори владі.

Інша група чоловіків зайняла кругову оборону в будівлі кафе "Едем". Декілька людей витягли з приміщення газові балони і погрожували підірвати їх, якщо бійці спецназу наближатимуться. У когось в руках були арматурні прути, у когось – пляшки із запалювальною сумішшю: "Тільки підійдіть! разом зі мною помрете!"

Опір був придушений за лічені хвилини. Під гуркіт світлошумових гранат бійці загонів спецназу "Сокіл" і "Беркут" відтягли людей, що лежали під гусеницями, і стрімким штурмом, доволі жорстко витіснили всіх, хто намагався чинити опір біля "Едему". Жодна з пляшок із запалювальною сумішшю так і не злетіла в повітря.

На загал за опір представникам органів правопорядку затримали 31 особу. З гірського плато Ай-Петрі їх відвезли у відділення міліції для оформлення протоколів. Операція була організована так, що на Ай-Петрі не встигло підійти підкріплення кримських татар – у селі Соколине зібралося більше ста людей.

Обидві дороги з боку Бахчисараю та Ялти були заздалегідь блоковані силовиками, що дозволило уникнути масового побоїща. Тоді як на плато було сконцентровано за різними даним від 700 до 1000 бійців МВС і ВВ.

За кілька років на плато Ай-Петрі – там де знаходиться верхня станція канатної дороги, виник справжній "центр" із обслуговування туристів. Більшість споруд на території, яка відноситься до Ялтинського гірсько-лісового природного заповідника, зведені без дозволу і працювали з порушенням санітарних і протипожежних норм – на плато відсутня каналізація і водопостачання.

Заповідник подав до суду на підприємців-свавільників і виграв справу. Але судовиконавцям протягом двох років не вдавалося знести самобуди і для цього довелося проводити цілу спецоперацію.

Кримська влада не поспішала із вживанням рішучих заходів, щоб не загострювати ситуацію на півострові. Справа зрушила з мертвої точки, після того, як на англійському каналі ВВС показали фільм про екологічну катастрофу, що насувалася, на Ай-Петрі, пише Цензор.net.

Зараз ви читаєте новину «Як спецназ танками штурмував Ай-Петрі (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі