вівторок, 27 квітня 2021 09:13

Як поліцейські знаходять дітей, які заблукали у великому місті: 4 історії, які могли закінчитися трагедією

Скільки разів ви помічали по телевізору, в інтернет-просторі сумний погляд дитячих очей, що дивляться на вас з оголошень під заголовком "розшукується"? Часом від таких болючих речей погляд ніби сам відводиться, не бажаючи стикатися з такими неприємними реаліями. На щастя, в більшості випадків все успішно закінчується набагато раніше, ніж фото дитини потрапить в такі оголошення. Хоча цифри досить значні. У минулому році в Україні загубилося майже 15 тисяч дітей. Однак, безумовно, радує рівень успішного розшуку маленьких українців - цей показник в Україні один з найвищих в світі і перевищує позначку в 90%. Так, в 2020 році поліцейські розшукали практично всіх зниклих дітей - 14 659. Більшість з них самостійно залишали домівки через непорозуміння з рідними. У той же час в минулому році поліцією зареєстровано майже 3400 злочинів, скоєних щодо дітей, з яких 2200 розкриті і направлено до суду ...

Як шукають найменших, ми розповімо на прикладі останніх випадків.

Київ. Проспект Романа Шухевича. Дзвінок в 102 від небайдужої жінки. Вона звернула увагу на маленьку дівчинку, яка вже довший час одна стояла на зупинці і виглядала наляканою. Як виявилося, вона пішла гуляти, сіла не в той тролейбус і поїхала в незнайомий район Києва. Вона спілкувалася зі своєю мамою по телефону, але боялася їй зізнатися, що сталося. Щоб не засмучувати маму, дівчинка говорила, що все ще гуляє біля будинку. Чим могла б закінчитися ця історія - важко уявити. Тому патрульні самі зателефонували жінці і розповіли, що насправді її дочка знаходиться далеко від будинку. Незабаром маленька мандрівниця була доставлена додому, пообіцявши бути уважною на вулиці і завжди говорити правду своїй мамі.

  У 2020 році поліцейські розшукали практично всіх зниклих дітей - 14 659
У 2020 році поліцейські розшукали практично всіх зниклих дітей - 14 659

В основному, йдеться про цілком безвинні ситуації - загрався і загубився, проте трапляються і "скандальні" інциденти. Наступна історія більш драматична. Вона про 12-річного хлопчика, який посварився з батьками, пішов з дому і заблукав. Вже пізно вночі його побачив таксист, який їхав по Набережному шосе. Він і повідомив поліцейським про маленького мандрівника, який гуляє по місту в зовсім не дитячий час. Правоохоронці не лише відвезли дитину додому, але і провели з його батьками профілактичну бесіду і повідомили про те, що трапилося інспекторам ювенальної превенції. На жаль, діти дуже часто йдуть з дому через напружені відносини з батьками. Тому дуже важливо, щоб такі сім'ї були в полі зору відповідних служб. І поліцейські завжди дбають про те, щоб ставити їх до відома, запобігаючи подібним випадкам в подальшому. На жаль, дуже часто батьки забувають "в запалі пристрастей" або просто не усвідомлюють, яким шоком і жахом може бути для дитини сварки між батьками, розмова на підвищених тонах, скандали. Зокрема, деколи йдеться про досить складні ситуації в неблагополучних сім'ях, кількість яких в Україні велика. Часом це стосується сімей, де хтось із батьків п'є. Такі сім'ї особливості потребують спостереження і відповідної реакції з боку служб, а діти - допомоги та підтримки. До слова, в основній групі ризику в даному випадку діти підліткового віку. Вони вразливі, оскільки не здатні об'єктивно оцінити ризики своїх дій.

Далі ... Миколаїв. Дзвінок в 102. Зникла дитина. Мати і сестра обшукали все біля будинку, щоб знайти його, але це не дало жодних результатів. На допомогу приїхали поліцейські, які після ретельного пошуку знайшли хлопчика. Він грав на одному з дитячих майданчиків далеко від дому, і навіть не знав, що весь цей час його хтось шукав.

  У 2020 році поліцейські розшукали практично всіх зниклих дітей - 14 659
У 2020 році поліцейські розшукали практично всіх зниклих дітей - 14 659

Харків. Знову пропажа. На цей раз це 3-річна дівчинка, яка разом зі своєю мамою гуляли в парку. Однак відволікання мами всього на декілька секунд вистачило для того, щоб випустити дочку з поля зору. Багатолюдність і велика територія парку погіршили ситуацію - знайти дівчинку самостійно було неможливо. На допомогу приїхали патрульні, які прочесали буквально кожен метр паркової території. На щастя, дитина знайшлась.

  У 2020 році поліцейські розшукали практично всіх зниклих дітей - 14 659
У 2020 році поліцейські розшукали практично всіх зниклих дітей - 14 659

Звичайно, подібних історій набагато більше, всі вони різні ... Одна з найпоширеніших причин зникнення - складні стосунки з батьками. Часом бувають випадки, коли діти, намагаючись продемонструвати свою самостійність, йдуть з дому. Однак не можна також виключати випадки зникнення дитини проти його волі в результаті насильницьких дій. Як би там не було, вихід - своєчасне звернення до органів. Всі ситуації об'єднує одне - успіх в пошуку прямо залежав від своєчасного звернення людей до правоохоронних органів. Адже в пошуку дітей дуже важливі саме перші години. А в цьому ключі правоохоронна система, на щастя, демонструє надійний результат. Показник розшуку за останні 7 років значно зріс - службі вдалося досягти максимальних результатів в цьому питанні! Під керівництвом Арсена Авакова правоохоронна система стабілізувала свою роботу і вийшла на якісно новий рівень роботи, про що, зокрема, свідчать і успіхи в розшуку дітей.

Зараз ви читаєте новину «Як поліцейські знаходять дітей, які заблукали у великому місті: 4 історії, які могли закінчитися трагедією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі