пʼятниця, 05 березня 2021 08:42

Як пережили люту зиму тварини із Чорнобиля: показали фото
4

Тварини у Чорнобильській зоні відчуження перенесли цю зиму з її морозами та рясними снігопадами непросто, але в цілому задовільно. Фахівці заповідника зауважили, що ані олені, ані дикі корови з голоду не загинули.

Про це передали в Чорнобильському радіаційно-екологічному біосферному заповіднику на сторінці в Facebook.

Також вчені не помітили й вкрай знесилених звірів.

Тварини у Чорнобильській зоні відчуження перенесли цю зиму з її морозами та рясними снігопадами непросто, але в цілому задовільно
Фото: facebook.com/zapovidnyk2018
Тварини у Чорнобильській зоні відчуження перенесли цю зиму з її морозами та рясними снігопадами непросто, але в цілому задовільно
Фахівці заповідника зауважили, що ані олені, ані дикі корови з голоду не загинули
Фахівці заповідника зауважили, що ані олені, ані дикі корови з голоду не загинули

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чорнобилі оселилися нові тварини: їх не було 100 років

"Травоїдні корови, коні, олені змушені були добувати їжу з-під снігу. Та якщо коні й олені здатні розгрібати сніг копитами, то корови й бики не можуть стояти на трьох ногах, а тому розгрібають сніг мордою, а це не дуже зручно. От лосі, з довгими ногами та раціоном з гіллячкового корму, почували себе дуже комфортно", - йдеться в дописі.

Таких висновків дійшли вчені, проаналізувавши чимало слідів копитних на заповідній території. Водночас науковці визнали, що тварини іноді голодували, а кількість виділених екскрементів у добу була меншою, ніж зазвичай.

Як розповіли в заповіднику, тварини спеціально накопичують на зиму запаси жиру, що дозволяє їм без особливих проблем пережити складну зиму. Так, жир є не тільки захистом від холоду, але й ефективним обігрівачем тіла, який здатний при розпаді виділяти багато тепла.

"Ті, хто вийшов з зимівлі з запасами жиру, весною харчуватиметься менше. Виснажені, дещо худі тварини, молодь і вагітні самиці після сніготанення будуть, навпаки, активно харчуватись, набирати вагу", - зазначили фахівці.

Вочевидь, олені, дика рогата худоба, а також молодняк будуть цієї весни уплітати за обидві щоки, позаяк після морозів добре помітно, що їх жирові запаси зменшилися.

Користувачі мережі жартома зазначають, що "треба брати приклад зі здичавілої рогатої худоби і також позбуватись жирових запасів", на що вчені заповідника визнають: у людей жир теж є, але "працює подекуди некоректно". Також в коментарях до посту розхвалюють здичавілих корів за крутість, і коней Пржевальського - мовляв, "не всі домашні коні можуть похвастатись такою формою після зими".

Учені вперше успішно клонували дикого коня за ДНК 40-річної давнини, щоб урятувати рідкісний вид від зникнення. Учені успішно клонували коня Пржевальського – останню у світі породу справді диких коней. Жеребець Курт народився від сурогатної матері, домашньої кобили, 6 серпня у ветеринарній клініці в Техасі.

Зараз ви читаєте новину «Як пережили люту зиму тварини із Чорнобиля: показали фото». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі