понеділок, 23 березня 2020 09:23

Як одужати від коронавірусу: історія українця, який першим заразився

Як одужати від коронавірусу: історія українця, який першим заразився
Перший в Україні інфікований коронавірусом і вилікуваний пацієнт, якого нещодавно виписали з лікарні, перебуває на домашньому карантині. Фото: hromadske.ua

Чернівчанин Олександр, який першим і захворів, і вилікувався від коронавірусу каже, що було нерозуміння, що взагалі відбувається. Страшно, що був один із тих, кому не пощастило.

Розповів, що в медзакладі його лікували симптоматично. Чимало ліків довелося купувати самому. Під час перебування на ізоляції чоловік слідкував за новинами. Каже, попри звіти про готовність лікарень, спостерігав іншу ситуацію, передає ВВС News Україна.

"29 лютого, коли мене госпіталізували, то в мене була просто температура і першіння в горлі. Коли отримав результат мого тесту 3 березня, в мене була пневмонія. Мій стан погіршився. Спав у куртці. Думав, що це тимчасово. Не уявляв, що в таких умовах можна довгий час провести. Я казав лікарям, давайте щось робити. Натомість мені порадили, або родичі принесли обігрівач. А я дивлюся - в боксі самому тільки дві розетки, куди можна включити цей обігрівач, і вони поплавлені. Наступного дня викликали електрика. Він щось покрутив і сказав, що все безпечно. За власні кошти мені батько купив не потужний, на 800 Ват, обігрівач", - розповів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Протести спрацювали: дружину хворого на коронавірус чернівчанина госпіталізували

Але поступово умови його перебування в лікарні покращилися, каже Олександр.

"Треба було кричати, треба було говорити, треба було постійно пресувати - і ці питання поступово вирішувалися. Люди з розумінням підходили, за що я дуже вдячний. Але, насправді, з самого початку там нічого не було готово для прийому", - говорить.

В інфекційному відділенні Олександр перебував 20 днів. Із них два тижні отримував крапельниці, уколи, антибіотики. А останній тиждень, коли організм почав боротися, перебував під наглядом і чекав на виписку.

"70 відсотків усіх медикаментів купував за власні кошти. Ситуація покращилася десь за тиждень мого перебування. Поступово ліками забезпечувала клініка. Пізніше просто купував якісь дрібниці. Коли мене виписували, я бачив сльози радості на їхніх очах. Бо, попри все, вони гідно виконували свою роботу", - додав чоловік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коронавірус у цифрах: кількість жертв у світі перевищила 14,5 тис.

Зізнається, що найбільше мріяв про душ, можливості помитися в лікарні не було. Це була і психологічна, і фізіологічна проблема. Максимум, що йому змогли організувати, - це відро гарячої води і тазик.

Олександр вже вдома. Каже, відколи виписався, зустрів лише одну сусідку, яка вибачилася за участь у протесті за госпіталізацію його дружини.

Додає, що бути першим - завжди страшно. Але він радий, що вже все позаду.

Перший в Україні інфікований коронавірусом і вилікуваний пацієнт, якого нещодавно виписали з лікарні, перебуває на домашньому карантині. За тиждень чоловік має здати ще один аналіз, аби підтвердити, що справді одужав. Олександр розповів, що захворів після своєї подорожі до Італії.

Зараз ви читаєте новину «Як одужати від коронавірусу: історія українця, який першим заразився». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі