пʼятниця, 19 червня 2020 16:23

"Як дізнався про допит, у нього стався інсульт" - як прощалися з батьком Петра Порошенка
6

"Особисто Олексія Івановича не знала. Вчора поставила за нього свічку і помолилася, а сьогодні прийшла на прощання. Хочу віддати шану чоловікові, сина якого і досі вважаю своїм президентом", - каже 68-річна Марія Іванишин біля столичного Свято-Михайлівського монастиря. 19 червня тут відспівують батька п'ятого президента України 84-річного Олексія Порошенка. Він помер минулого вівторка після інсульту.

Автор: Тарас Подолян
 

Перед входом до Михайлівського собору стоїть чорний катафалк. З обох боків від дверей - траурні вінки. Всередині кілька десятків людей. Зокрема, видавець Іван Малкович, нардепи Яна Зінкевич і Микола Княжицький.

Близько 11:30 з церкви вінки переносять у білий мікроавтобус. Труну виносять шестеро чоловіків у чорних костюмах. Всі вони в масках і рукавичках. Слідом за ними йде Петро Порошенко разом із дружиною Мариною, сином Михайлом, доньками Євгенією та Олександрою. Всі вони в чорному вбранні.

Автор: Тарас Подолян
  Діти Петра Порошенка стоять біля Михайлівського собору в Києві
Діти Петра Порошенка стоять біля Михайлівського собору в Києві

Труну везуть до клубу Кабінету міністрів, що по вул. Інститутській. Тут уже зібралися понад сотню людей. Більшість тримають у руках червоні троянди.

"Олексій Іванович дуже гарний був: високий, з розкішною шевелюрою. Перед смертю змінився так, що не впізнати", - перемовляються між собою кілька чоловіків.

Поряд поправляє лацкани сірого піджака ексміністр культури Євген Нищук.

"Я його пам'ятаю ще зі своїх творчих шляхів. Познайомився з ним у Вінниці, коли був там на відкритті одного мистецького заходу. Я знав про нього й раніше, але тоді вперше довелося спілкуватися. Олексій Іванович був дуже світлою людиною. Відчувалася його харизма впевненої державної людини. Говорили з ним про Вінницю та Україну. Олексій Іванович розповів про своє бажання перетворень у місті. Казав, що планує переробити набережну, на якій проходив захід", - поділився Євген Нищук.

Автор: Тарас Подолян
  Володимир Гройсман та Євген Нищук прийшли попрощатися з Олексієм Порошенком
Володимир Гройсман та Євген Нищук прийшли попрощатися з Олексієм Порошенком

Крізь натовп іде колишній прем'єр-міністр Володимир Гройсман. Його супроводжує охоронець у синьому піджаку.

"Олексій Іванович був дуже працелюбним, життєрадісним, мав тонке почуття гумору. Згадую, як піднімався сходами Вінницької облради, а він спускався вниз. Як тільки Олексій Іванович когось бачив, він відразу розцвітав. На його вустах з'являлася посмішка", - каже Володимир Гройсман.

Труна з білими каллами та орхідеями стоїть у центрі зали. На восьми оксамитових подушках викладені нагороди Олексія Порошенка. Зокрема, Держави та Ярослава Мудрого. На стіні висить портрет покійного, перев'язаний чорною стрічкою.

Автор: Тарас Подолян
  Прессекретар п'ятого президента України Святослав Цеголко поправляє квіти біля труни з  Олексієм Порошенком
Прессекретар п'ятого президента України Святослав Цеголко поправляє квіти біля труни з Олексієм Порошенком

Щоб попрощатися, до труни вишиковується черга. Люди кладуть квіти, потім підходять до родини Порошенків, аби висловити співчуття. Обіймають Марину Анатоліївну, Петру Олексійовичу тиснуть руку.

"11 червня в Олексія Івановича був день народження. Попросили, щоб я його не тривожив. Мовляв, може розплакатися. Він страшенно переживав за свого сина. Аби не засмучувався, йому не давали дивитися телевізор і слухати новини. Але десь він почув про допит - і в нього стався інсульт", - говорить 68-річний Георгій Заболотний. Він був головою Вінницької облради з 2006-го по 2010 рік.

"У момент знайомства з Олексієм Івановичем я був заступником голови Вінницької облдержадміністрації з питань агропромислового комплексу. У той час усе розвалювалося. У нашій області понад 50 відсотків полів не оралися. Я попросив Олексія Івановича, щоб він пішов працювати в аграрну галузь. Він погодився: "Ну давай поїдемо, подивимося на поля. Покажеш, що ти хочеш". З приходом Олексія Івановича в регіоні все змінилося.

Автор: Тарас Подолян
 

Він був трудягою, працював і день, і ніч. Я виїжджав на роботу о сьомій ранку, а він о шостій вже дзвонив: "Ти що, спиш? А я вже на полях. Піднімайся й ти". Якось подзвонив до світанку: "Спати не можу. О третій прокинувся, супчику поїв, і на поля поїхав. А де ти?" Відповідав: "Тільки проведу нараду, роздам наряди - й відразу до вас". Олексій Іванович на це: "Ні-ні, їдь зараз. Нам із тобою треба на доїння корів поїхати, а потім ще з людьми зустрітися". Він на повну віддавався роботі, був енергійним і людяним. Якось підійшла одна жінка: "Немає за що вдягнути дітей, щоб відправити до школи". Він спитав, чи маю гроші. Віддав усе, що мав у кишені. Він доклав ще свої і віддав тій жінці.

Автор: Тарас Подолян
  Чоловік заносить у Клуб Кабміну портрет Олексія Порошенка
Чоловік заносить у Клуб Кабміну портрет Олексія Порошенка

Олексій Іванович цінував і поважав кадри. Купував чи брав для них автомобілі в оренду. Викуповував будинки, видавав житло сиротам і спеціалістам.

Був добрим і порядним. Коли зустрічалися з ним уже в Києві, як я став депутатом парламенту, він пропонував: "Доки Петро не знає, давай ще протягнемо газ в одне село". Він ніколи не розпитував у мене про особисті справи. Тільки питав: "Ти все посіяв? У тебе все є? А люди як? Що людям даєш?"- поділився Георгій Заболотний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пройшла панахида за батьком Порошенка

Прощання тривало майже 2 год. Олексія Порошенка поховають на Звіринецькому кладовищі, в родинному склепі. Там спочивають його дружина Євгенія Сергіївна та старший син Михайло.

Олексій Порошенко помер 16 червня в Києві. Був родом із села Саф'яни Ізмаїльського району на Одещині. Закінчив Львівський сільськогосподарський інститут, зараз — аграрний університет. Здобув фах інженера-механіка. Працював у сільському господарстві. Був гендиректором концерну "Укрпромінвест". 2009-го отримав звання Героя України за заслуги перед державою в розвитку агропромислового комплексу. 2012 року увійшов до рейтингу 20 найуспішніших аграріїв України.

Був депутатом Вінницької облради. 2012-го балотувався до парламенту. Кандидатуру зняв через стан здоров'я.

Зараз ви читаєте новину «"Як дізнався про допит, у нього стався інсульт" - як прощалися з батьком Петра Порошенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі