вівторок, 25 грудня 2007 17:48

Африканські жирафи знаходяться під загрозою повного зникнення

Щонайменше шість видів африканських жирафів знаходяться під загрозою повного зникнення через глобальні кліматичні зміни і з вини людини, говориться в дослідженні кенійських і американських біологів з Міжнародного суспільства охорони фауни і флори.

Спочатку вважалося, що вся популяція африканських жирафів, що налічує приблизно 110 тисяч особин і що мешкає в саванах Африки на південь від Сахари, належить до одного біологічного вигляду. Проте останні дослідження учених показали, що це далеко не так.

У даний час в Африці унаслідок збільшення площі посушливих районів, що розширюються через глобальне потепління, а також під натиском людини, багато видів жирафів вимирають. Наприклад, за даними дослідження, браконьєри і безперервні військові конфлікти призвели до того, що популяція сітчастого жирафа, що мешкає в Нігері, скоротилася з 27 тисяч до 3 тисяч особин. А деякі види жирафів, такі як західно-африканський, нігерійський і жираф Ротшильда, зараз представлені лише сотнею особин, що збереглися тільки в заповідних районах Кенії і Уганди.

На думку учених, різке зниження чисельності популяції жирафів пояснюється також тим, що міжнародне співтовариство не дуже серйозно відноситься до проблеми їх можливого вимирання. "Жирафи розглядаються Всесвітнім союзом охорони природи як єдиний вид і стоять на самих нижніх позиціях в "червоному списку" тварин, яким загрожує зникнення", - говориться в дослідженні.

Біологи закликають терміново виробити план заходів по збереженню кожного окремого виду цих найвищих в світі тварин, що виростають у дорослому віці на шість метрів і що важать до двох тонн.

"Вони абсолютно різні, і людство в майбутньому гірко пошкодує, якщо сьогодні ми не турбуватимемося проблемою збереження всіх існуючих видів цих прекрасних тварин", - говорять дослідники, повідомляє РИА Новости.

Зараз ви читаєте новину «Африканські жирафи знаходяться під загрозою повного зникнення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі