вівторок, 25 березня 2008 12:56

Афганські чиновники витрачають міжнародну допомогу не за призначенням

Майже половина з 15 мільярдів доларів, виділених Афганістану Великобританією, США та іншими країнами, пішла не на відновлення країни і допомогу населенню, а була витрачена на консультантів і оплату послуг західних підрядчиків, повідомляє британська The Telegraph.

Видання посилається на дані доповіді Асоціації по координації відродження Афганістану (ACBAR), в якій відзначаються численні випадки неефективного використання і розтрати коштів, що направляються до Афганістану міжнародним співтовариством.

За словами одного з авторів доповіді, Мета Вальдмана з британської благодійної асоціації Oxfam, близько 6 мільярдів доларів (40 відсотків від загального об"єму фінансової допомоги, направленої в країну з 2001 році) було витрачено на підряди приватних охоронних фірм.

Як наголошується, ця сума могла б покрити бюджетні витрати на освіту протягом 20 років. Крім того, в доповіді йдеться про широке розповсюдження корупції в афганських владних структурах. Так, афганські чиновники не можуть представити ніяких документів, що пояснюють, на що було витрачено 5 мільярдів доларів міжнародної фінансової допомоги.

Зі свого боку деякі афганські політики стверджують, що ситуація з використанням фінансової допомоги, що надходить із заходу, ще гнітючіша. За словами депутата парламенту Афганістану Шукрії Баракзаї, лише 11 центів з кожного долара потрапляє до афганців. Решта йде назад на оплату послуг західних фірм.

Кореспондентові The Telegraph вдалося поговорити з декількома афганцями, які були вимушені покинути свої будинки в провінції Гельменд, де йдуть бої з талібами, і втікати в інші регіони. За їхніми словами, деякі неурядові західні організації дійсно прагнуть допомогти населенню, проте їм вдається допомогти лише не багатьом.

Тим часом, на думку опитаних, сама афганська влада мало що робить для пересічних громадян. "Про президента Хаміда Карзая навіть говорити не хочеться, - заявив один з афганців. - Кожен житель Афганістану вже повинен був бути мільйонером, але де гроші, невідомо". Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Афганські чиновники витрачають міжнародну допомогу не за призначенням». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі