середа, 16 квітня 2008 12:46

Афганська опозиція вела переговори з талібами

Афганська опозиція стверджує, що її лідери зустрічалися з представниками терористичного руху "Талібан", причому в переговорах брав участь особисто екс-президент країни Бурхануддін Раббані. Представник опозиційно Національного фронту повідомив, що Раббані і його наближені сподівалися шляхом переговорів покласти край насильству.

Переговори велися впродовж останніх декількох місяців, стверджує АР. З ким конкретно з керівництва "Талібану" зустрічався Раббані, в Національному фронті не говорять.

Раббані завжди вважав, що шестирічна війна в Афганістані повинна бути згорнута після переговорів - ці погляди розділяють в країні дуже багато. "Немає сумніву, що декому в "Талібані" переговори не потрібні, але є і ті, хто хоче вирішити проблеми шляхом переговорів", - заявляв Раббані, президент Афганістану в 1992-96 роках.

Останнім часом ідея переговорів дістає все більше прихильників в Афганістані. Нинішній президент країни Хамід Карзай ще в квітні 2007 заявляв, що зустрічався з лідерами талібів. Але покласти край насильству в країні не зміг.

За словами Раббані, опозиція найближчим часом сформує офіційну команду парламентерів. Пропонують направити своїх парламентерів і таліби - проте хочуть мати справу з Карзаєм, а не з опозицією. Така позиція змусила частину спостерігачів припустити, що лідери "Талібану" не хочуть миру, а прагнуть внести розкол і посіяти смуту серед мирних політиків.

Позицію США із цього приводу озвучив посол в Афганістані Уїльям Вуд: він повідомив, що Штати підтримують переговори з повстанцями, якщо ті складуть зброю і визнають верховенство конституції країни. Проте з "Аль-Каїдою" ніяких переговорів не буде, підкреслив він.

Хамід Карзай раніше вітав наміри Національного фронту, але опозиція сприйняла його слова в багнети. У Нацфронті заявили, що слова Карзая не відповідають справам, і зажадали створення переговорної комісії за участю всіх політичних сил - після цього повинен початися офіційний процес, повідомляє NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Афганська опозиція вела переговори з талібами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі