Ексклюзиви
середа, 18 березня 2020 18:40

Адвокат розповів, чи можна повернути гроші за скасовані турпоїздки

Адвокат розповів, чи можна повернути гроші за скасовані турпоїздки
Адвокат Лаврентій Царук порадив, чи можна повернути гроші за скасовану через карантин туристичну поїздку. Фото: work.ua

У зв'язку з оголошенням карантину, в багатьох країнах світу припинили авіасполучення та закрили готелі. Через це тисячам українських туристів довелося скасувати подорожі.

Чи можливо тепер повернути гроші за оплачені, але не отримані туристичні послуги, розповів Gazeta.ua адвокат Лаврентій Царук, співвласник юридичного бюро "Лаврентій Царук та партнери".

Епідемії та пандемії відносять до форс-мажорних обставин. Разом із природними катаклізмами та війнами.

Пункт про форс-мажор обов'язково включають в угоди на надання туристичних послуг. І попереджають, що в такому випадку гроші не повертатимуться. Та юрист зауважив важливий момент, який дає надію повернути гроші.

"Форс-мажор – це обставини непереборної сили, які не могла передбачити сторона угоди. І це ще розбиратимуть у суді. Але це звільняє лише від відповідальності – покарання. Штрафів, пені, санкцій. А основний борг залишається", – пояснив Лаврентій Царук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поради для українців, як отримати компенсацію за затримку рейсу

Тобто, якщо турист заплатив тисячу доларів за путівку, за законом про захист прав споживачів йому мають їх повернути. А ось на відсотки та штрафні санкції він розраховувати вже не може.

Для того, щоб визнали форс-мажором, наприклад, нинішню пандемію коронавірусу Covid-19, недостатньо факту її оголошення. Кожну окрему ситуацію з невиконання угоди розглядають окремо.

В Україні такі питання розглядає Торгово-промислова палата. У цю організацію подають на розгляд контракт та всі інші документи з проханням визнати неможливість форс-мажором. Поки в турфірми немає такого висновку, не можна говорити про форс-мажор.

"Форс-мажор це не така річ, що "я не хочу щось робити, то і не буду". Це не так працює. Торгово-промислова палата України має видати сертифікат про те, що стався форс-мажор і підприємець не зміг виконати конкретний контракт. У випадку турфірми – це зобов'язання перед туристом", – підкреслив адвокат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українцям, які застряли в Єгипті, рекомендують самостійно вибиратися

Більш того, навіть якщо турфірма отримає такий висновок, турист має право подати на туроператора до суду. І вже суд остаточно вирішить, що робити в тій чи іншій ситуації.

Разом із тим, юрист радить докласти зусиль та врегулювати питання шляхом переговорів та домовленостей. Це може стати більш дієвим важелем.

"Турагенції можуть позакриватися. Тоді турист може не дочекатися рішення судів. Тому треба говорити, шукати компроміс. Але якщо вже не виходить – тоді йти до адвоката і подавати позов до суду на турфірму", – порадив наостанок Царук.

Українці масово скасовують поїздки за кордон. Утім, кошти за них повертають тільки тим, хто збирався їхати до країн, які закрили свої кордони. Туроператори кажуть, що через це зазнають чимало збитків. Не можуть розібратись і з самими туристами, які хочуть компенсацій.

Зараз ви читаєте новину «Адвокат розповів, чи можна повернути гроші за скасовані турпоїздки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути