пʼятниця, 06 липня 2007 08:55

Ядерні об"єкти КНДР зупинять в кінці липня

Зупинка і опечатання п"яти ядерних об"єктів КНДР завершаться не раніше кінця липня, вважає міністр закордонних справ Японії Таро Асо.

Замгендиректора Міжнародного агентства по атомній енергетиці (МАГАТЕ) Оллі Хейнонен, який очолював делегацію агентства,, що відвідала минулого тижня КНДР за підсумками поїздки заявив про досягнення взаєморозуміння з північнокорейською стороною з питань спостереження інспекторів МАГАТЕ за зупинкою і опечатанням реактора. За його словами, тепер учасникам шестисторонніх переговорів залишилося домовитися про терміни.

Хейнонен повідомив, що зупинці підлягають п"ять об"єктів. Після повернення з Пхеньяну у Відні він також розповів, що багато камер стеження, встановлені у минулому МАГАТЕ на ядерних об"єктах Північної Кореї, залишилися на своїх місцях і знаходяться в робочому стані, хоча частину контрольного устаткування доведеться відновити. В той же час в п"ятницю японські ЗМІ з посиланням на дипломатичні джерела повідомили, що агентство планує поставити скрізь нове контрольне устаткування.

Крім того, газета "Ніккей" з посиланням на джерело в МАГАТЕ пише в п"ятницю, що не виключений варіант зупинки ядерних об"єктів без присутності експертів агентства. Інспектори прибудуть після, щоб зафіксувати факт зупинки і опечатати їх.

Наступного понеділка у Відні відкриється засідання Ради керівників МАГАТЕ, де, як очікується, обговорюватимуться підсумки візиту Хейнонена в КНДР, а також питання відправки туди інспекторів, повідомляє РІА Новости.

Зараз ви читаєте новину «Ядерні об"єкти КНДР зупинять в кінці липня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі