середа, 24 вересня 2008 18:31

98 людей померли від туберкульозу на Хмельниччині

Станом на 1 вересня в Хмельницькій області зареєстровано 2390 хворих на туберкульоз. Серед них 12 дітей. За вісім місяців року від туберкульозу померли 98 людей.

— В останні роки на Хмельниччині щороку виявляють 900 хворих на туберкульоз, зокрема 20–25 дітей, — розповідає начальник обласного управління охорони здоров"я Микола Янчук, 57 років. — Щороку помирає 180 людей. Пік хвороби був 2006-го, коли на 100 тисяч населення захворіли 67 чоловік. Ці показники є нижчими за середньостатистичні по Україні.

Незабаром у школах Хмельниччини розпочнеться масова туберкулінодіагностика, відома як проба Манту. Нею мають охопити 160 тис. дітей від 14 років. Робити флюорографію раніше — небезпечно.

Ці цифри були озвучені учасниками круглого столу, що відбувся в Хмельницькому обласному протитуберкульозному диспансері в селі Ружичанка.

Журналісти відвідали протитуберкульозний диспансер на 210 ліжок у селі Осташки. Торік тут відкрили відділення для хворих на туберкульоз, котрі перебувають під вартою у хмельницькому ізоляторі тимчасового утримання. Аналогів цьому відділенню в Україні немає.

— Хворих лікуємо за загальними схемами, — розповідає головний лікар обласного протитуберкульозного диспансеру Сергій Василенко, 48 років. — Тут перебувають 16 осіб, з яких три жінки.

Камери переобладнані під європейський стандарт, розраховані на чотирьох затриманих, за якими цілодобово проводиться відеонагляд.

— На медикаменти кожному хворому держава виділяє 11 гривень на день, шість гривень дає область. А на харчування з облбюджету — 18 гривень, — розповідає Василенко. — Із протитуберкульозними препаратами немає проблем. Нині в нас на складі медикаментів на два мільйони гривень.

Нещодавно для протитуберкульозного диспансеру в Осташках закупили найсучасніший рентген-апарат. Подібний є лише в Харкові. 1 млн грн на купівлю апарата італійського виробництва виділили з обласного бюджету.

На території диспансеру є очисні споруди. Вони не відповідають сучасним санітарно-епідеміологічним вимогам.

— Коли їх будували, не врахували специфіки стоків, — каже керівник екологічної групи "Потенціал" Володимир Рогов, 55 років. — Аби не допустити витоку туберкульозу, доводилося сипати багато хлору. А хлор, поєднуючись з органікою, є отрутою для довкілля. Наша група за 100 тисяч гривень реконструювала очисні споруди. Раніше хлор викидали в Південний Буг.

Оновлені очисні споруди в Осташках працюють тиждень. Наступного року планують виділити кошти на реконструкцію інших очисних споруд тубдиспансерів Хмельниччини.

Зараз ви читаєте новину «98 людей померли від туберкульозу на Хмельниччині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі