пʼятниця, 25 липня 2008 10:06

80% української молочної й кондитерської продукції небезпечні для здоров"я

80% української молочної й кондитерської продукції небезпечні для здоров"я

24 липня Держспоживстандарт оприлюднив сенсаційні результати перевірки продуктів харчування. На відповідність нормам якості тестувалися молочні і кондитерські товари відомих виробників, а підсумки дослідження спровокували справжній скандал.

Виявилось, левова частка перевірених зразків не відповідає встановленим стандартам: виробники, щоб надати привабливого вигляду і продовжити термін зберігання цукерок, сирків і йогуртів, додають в них синтетичні фарбники і консерванти. І все це в кількості, яка може спровокувати діабет, імпотенцію або навіть рак.

Всі екземпляри, які досліджувалися, було куплено у столичних супермаркетах, а також крупних ринках.

За результатами перевірки, з 16 йогуртів тільки 3 відповідають всім нормам. Щоб продовжити термін зберігання продукції, виробники додають в їх склад консерванти - бензойну (Е210) і сорбінову (Е200) кислоти. Щоб надати продукту презентабельного вигляду - синтетичні фарбники.

Наприклад, у йогурті "Лісова ягода" виробництва "Рейнфорд" було виявлено два види синтетичних фарбників і висока кількість консервантів, що робить молочний продукт швидше небезпечним для здоров"я, ніж корисним. Висока концентрація шкідливих речовин також в йогурті "Гурманіка" виробництва "Ковельмолоко" і продукції "Молочного будинку" (Павлоград).

Катастрофічна ситуація склалася з глазурованими сирками, споживачами яких найчастіше є діти. З перевірених зразків жоден не відповідає нормам. Більше того, у молочній продукції часто можна зустріти бактерії кишкової палички. Шкідливі мікроорганізми були виявлені в сирках "Гурманіка" Львівського гормолзавода, у продукції компаній "Вімм-білль-данн" і "Кременчуцький гормолзавод".

Ситуація з кондитерськими виробами також гнітюча. У 8 з 9 перевірених екземплярів цукерок було виявлено транс-ізомери. Українське законодавство вміст цих речовин в солодощах не контролює. Експерти ж говорять, що вони сприяють виникненню серцево-судинних і онкологічних захворювань, особливо у дітей. За словами Семеновича, у жінок, які вживають такі продукти, дуже великий ризик народити дитину з діабетом. У чоловіків - стати імпотентами.

Весь скандал навколо української молочної продукції проходить на тлі приїзду експертів з Євросоюзу, які перевірили молокопереробні підприємства на відповідність стандартам ЄС, - ті підприємства, які пройшли перевірку, отримали б право імпортувати свою продукцію до країн ЄС.

Комісари Єврокомісії поїхали з України 4 липня, і результати своїх перевірок нікому не показали. Проте активізувався Держспоживстандарт - немов даючи зрозуміти, що українським молокопереробним підприємствам нічого чекати запрошення продавати свою продукцію в ЄС - більш того, її і в Україні продавати не варто, повідомляє Дело

Зараз ви читаєте новину «80% української молочної й кондитерської продукції небезпечні для здоров"я ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі